Publisert 17. juli 2007

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) møtte et forsterket krav om ilandføring av gassen i Norskehavet da han var i Molde tirsdag., NTB

Enoksen deltok på den såkalte JazzGass-konferansen, og fikk klar beskjed fra blant andre fylkesordfører Jon Aasen (Ap) om at Midt-Norge ikke vil akseptere at gassen føres sørover forbi landsdelen til Kollsnes for foredling og eksport derfra.

Bananrepublikk
– Et rør nummer to fra Åsgard langs kysten til Kollsnes vil gjøre Midt-Norge til en bananrepublikk. Vi har forventninger til aktivitet av gassen i Midt-Norge, og vi ser ilandføring inn til kysten som et ledd i en miljøforbedring, sa Aasen.

Hans poeng er at ilandføring gir mulighet til elektrifisering av produksjonen, slik at en dermed unngår de forurensende mobile gasskraftverkene som er plassert på alle produksjonsplattformene ute i havet.

Også varaordfører Bernhard Riksfjord i Aukra kommune, som er vertskommune for Ormen Lange landanlegg, har de siste dagene gått ut med et krav om at gassen i Norskehavet må ilandføres til landsdelen som ligger nærmest.

Enoksen avventende
Ifølge anslag er det uoppdagede reserver tilsvarende to til fire Ormen Lange-felt i Norskehavet. De funnene som allerede er gjort, er forholdsvis små, de ligger på dypt vann og har forholdsvis høyt trykk. Enoksen sier at dette spiller inn for valget av infrastruktur i havet.

Samtidig sa han at de uoppdagede gassressursene utgjør så mye som 43 prosent i dette havområdet, og at det fortsatt vil være mulig med utbyggingsløsninger med alternative modeller. Dermed ga han forkjemperne for ilandføring i Midt-Norge et halmstrå.

Statsråden er imidlertid ikke villig til å love noe. Derimot påpekte han at en elektrifisering av produksjonen forutsetter at elektrisiteten er tilgjengelig. Det er den ikke i Midt-Norge i øyeblikket.
– Kraftlinjer vil man ikke ha, vindmøller vil man ikke ha og gasskraftverk vil mange heller ikke ha, sa Enoksen.

– Mer dristighet
Hydros konsernsjef Eivind Reiten anmodet om mer dristighet som ett av flere viktige element for å finne nye løsninger. Han viste til at Ormen Lange ble påbegynt uten at Hydro fra starten av hadde løsningene på alle tekniske utfordringer man sto foran.

– Jeg synes det er all mulig grunn til å lytte på lokale krefter. Erfaringen vår med det regionale samarbeidet i Møre og Romsdal har vært god. Det har vært stor vilje til å finne løsninger, sier Reiten til NTB.

I foredraget sitt på JazzGass-konferansen la han inn en god anbefaling for mer satsing i dette området.
– Jeg visste de var gode, men at de var så gode visste jeg ikke, sa Reiten.
Han mener det må gjøres mer av det samme: Dristig satsing der løsningene ikke er gitt på forhånd.

– Gjør vi ikke dette, vil planene forbi planer på statsrådens skrivebord, og ikke resultere i nye oljefat, sa Reiten.

Siste fra forsiden

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger