Publisert 5. januar 2007

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) frykter svekket lønnsomhet som følge av at oljeproduksjon i 2007 blir lavere enn tidligere anslått.

NTB

I 2006 var gassproduksjonen rekordhøy, men oljeproduksjonen ble lavere enn antatt.
Det ble påbegynt 26 letebrønner i 2006. Det er dobbelt så mange som året før, men det er bare gjort fire funn. Det viser rapporten «Sokkelåret 2006» som oljedirektør Gunnar Berge la fram fredag.

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen synes ikke den markerte nedgangen i oljeproduksjonen er noen god nyhet. Nedgangen er anslått til 400.000 fat daglig fra 3 millioner til 2,6 millioner fat i 2007.

– Det kan svekke lønnsomheten og føre til lavere inntekter, men konsekvensene er det vanskelig å si noe om. Det kommer an på utviklingen i oljeprisen, sier Enoksen til NTB.

Selv om oljeproduksjonen sank i 2006, økte likevel inntektene på grunn av de rekordhøye oljeprisene. Ved inngangen til 2007 har oljeprisene vært på vei ned på grunn av den varme vinteren.

Høy aktivitet
Odd Roger Enoksen understreker at det fremdeles ligger an til stor aktivitet på norsk sokkel framover.

– Sju nye felt kommer i drift i 2007, og det er en økning i leteaktiviteten både i 2006 og 2007. Det gjøres store investeringer for årene framover, sier han.

Nedgangen i forventet oljeproduksjon i 2007 kan skyldes at det har vært vanskelig å få tak i rigger fordi kapasitetsutnyttelsen i industrien er høy.

– Det kan være snakk om utsatt produksjon, sier Enoksen.

De høye investeringene gjøres vesentlig i felt som er i drift, og det mener Enoksen gir en god ressursutnyttelse.

– Regjeringen vil legge til rette for fortsatt betydelig aktivitet på norsk sokkel.

Det er flere søkere om å få delta på norsk sokkel nå enn noen gang tidligere, sier han.

Mer gass og mindre olje
Det ble produsert i alt 248 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter i 2006. Dette er 16 millioner mindre enn rekordåret 2004. Totalproduksjonen av petroleum i 2007 antas å bli i overkant av 240 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter.

Standard kubikkmeter oljeekvivalenter er en måleenhet som brukes for å sammenligne olje og gass, og en kubikkmeter tilsvarer 6,29 fat olje og 1.000 kubikkmeter gass.

Gassandelen av det totale petroleumssalget ventes å øke fra 35 prosent i 2006 til 45 prosent i 2011.

Nye felt
I 2006 ble det satt i gang produksjon på ett nytt felt, Ringehorne Øst. I 2007 forventes det at ytterligere sju nye felt vil komme i produksjon: Alvheim, Blane, Enoch, Ormen Lange, Volve, Snøhvit og Vilje.

Ellers er sokkelen preget av riggmangel og prisøkning, melder Oljedirektoratet.

Investeringene for 2006 er anslått til 85 milliarder 2006-kroner. Da er letekostnader holdt utenfor. Dette er 2,5 milliarder (3 prosent) mer enn antatt våren 2006. For 2007 er investeringene anslått til 82 milliarder 2006-kroner. I tillegg anslås det at det vil benyttes 23 milliarder kroner i forbindelse med leting.

Antallet letebrønner er doblet i forhold til 2005. Det er likevel boret færre brønner enn det som var planlagt, og dette skyldes i hovedsak mangel på borerigger.

Se også:
Kraftig produksjonskutt på sokkelen

Siste fra forsiden

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger