Publisert 12. oktober 2007

Gazprom har for første gang offentliggjort hvilke kriterier som skal oppfylles for å slippe til utenlandske partnere i selskapets olje- og gassprosjekter i Russland.

Av: Alex Khrol

Foto: Gazprom

Den økende konkurransen på det internasjonale energimarkedet gjør det nødvendig å samarbeide med internasjonale oljeselskaper om utvinning og produksjon av olje og gass. Det skriver selskapet i en pressemelding som ble sendt ut etter et styremøte nylig.

Gazprom vil benytte seg av utenlandske partnere i den grad dette kan bidra til å utvikle Gazproms virksomhet som et vertikalintegrert olje- og gasselskap. Selskapet lister opp hvilke mål som skal nås gjennom et slikt samarbeid:

Det første er at det skal sikre Gazprom strategiske eierandeler i selskaper eller lisenser utenfor Russland.

Dernest skal de utenlandske partnerne bidra med teknologi som kan gjøre prosjektene mer effektive, og dermed redusere den økonomiske risikoen.

Til slutt skal de kunne øke utvinningen av olje og gass, med minst mulig risiko og kapitalinvesteringer, ifølge pressemeldingen fra Gazprom.

Vil investere i Arktis
Styret har også offentliggjort et utkast til en liste over investeringer som selskapet vil foreta i 2008. Mesteparten av investeringene vil bli gjort i det arktiske området.

Øverst på lista kommer offshoreprosjektene Shtokman og Prirazlomnoje, i tillegg til Sakhalin 2 i nordøst-Russland.

De viktigste utbyggingsprosjektene vil være Bovanenkov, Karasajev og Novoport på Jamal-halvøya i Vest-Sibir. De samlede reservene fra disse feltene er anslått til 5,8 trillioner kubikkmeter gass, 720-750 millioner fat kondensat og 1,634 milliarder fat olje. Feltene vil kunne gi en årlig produksjon på 178 milliarder kubikkmeter gass og 50-65 millioner fat olje og kondensat.

Gazprom vil ifølge pressemeldingen også investere i nye rigger og LNG-anlegg.

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger