Geologisk kartlegging trigget av gassfunn

Publisert 14. januar 2014

De to siste årene har Statoil gjort flere store gassfunn utenfor kysten av Tanzania. Et pågående forskningsprosjekt på land har nå blitt svært relevant.,Det skriver Geoforskning.no .

– Vi hadde allerede planlagt et geologisk forskningsprosjekt på land da det ble kjent at det hadde blitt funnet gass utenfor kysten av Tanzania. Prosjektet vårt er nå mer relevant enn noen gang tidligere, forteller Henning Dypvik, professor ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo (UiO) til Geoforskning.no.

I 2012 og 2013 gjorde Statoil store gassfunn i blokk 2, åtte mil utenfor kysten av Tanzania. I desember i fjor kunne selskapet melde om nok et funn, og totalt er det nå funnet 17 – 20 Tcf (trillion cubic feet) gass tilsvarende 3 til 3,6 milliarder fat oljeekvivalenter.

Allerede i 2010 hadde Dypvik og hans kollega ved Institutt for geofag Arild Andresen, planlagt å undersøke den geologiske historien til Mandawabassenget som ligger langs kysten av Tanzania, ca. 50 mil sør for Dar es Salaam.

Vil spore sedimentkilden
Det overordnede målet for prosjektet er å knytte sammen geologien på land og til havs i området i sedimentologiske og tektoniske modeller. Et av spørsmålene som skal besvares er hvorvidt de gassholdige reservoarene utenfor kysten av Tanzania består av sedimenter som er transportert fra Mandawabassenget eller om de har andre kilder.

– Gassfeltene ligger kun åtte mil ut fra land. Samtidig vet vi at det finnes flere sterke havstrømmer som går og har gått langs kysten av Tanzania og mellom Tanzania og Madagaskar, så sanden i dyphavet trenger ikke nødvendigvis å ha en lokal kilde, sier Dypvik.

Om sanden i dyphavet skulle vise seg å ha blitt transportert fra et annet kildeområde, vil det få betydning for Statoil og lisenspartner Exxon sine prospektevalueringer. Hvor ellers kan slik sand finnes, og kan det være gass der?

Dette er noe av det prosjektdeltakerne skal undersøke gjennom å sammenlikne studier som gjøres på land med tektoniske studier i Det indiske hav og analyser av kjerneprøver hentet fra gassfeltene i blokk 2.

Prosjektet er finansiert av Statoil, og UiO samarbeider med geologer ved Universitetet i Dar es Salaam (UDSM) og Tanzanias «oljedirektorat» Tanzania Petroleum Development Corporation (TPDC).

Fra UiO bidrar Dypvik og Andresen, samt én PhD-student og tre masterstudenter i prosjektet.

Siste fra forsiden

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger