Publisert 30. juli 2007

Global oppvarming har ført til en dobling av antall orkaner i Atlanterhavet de siste hundre årene, ifølge en studie som er utarbeidet av amerikanske forskere.

NTB

Analysen viser at det har vært tre perioder siden 1900 da gjennomsnittlig antall orkaner økte betydelig og så ble liggende stabilt på det nye nivået.

Den første perioden var mellom 1900 og 1930, da det var seks tropiske stormer, hvorav fire utviklet seg til orkaner, hvert år.

I den neste perioden mellom 1930 og 1940 hadde antallet økt til ti tropiske stormer årlig, hvorav fem ble til orkaner.

I den siste perioden, fra 1995 til 2005, har gjennomsnittet vokst til 15 tropiske stormer, hvorav åtte var orkaner. Denne siste perioden har ennå ikke stabilisert seg, noe som betyr at orkansesongen kan bli enda mer aktiv i framtiden.

«Disse tallene er en klar indikasjon på at klimaendringer er en viktig faktor for økningen av antall orkaner,» sier forsker Greg Holland i en erklæring.

Forskerne ser en klar sammenheng mellom det økte antallet orkaner og høyere overflatetemperatur i Atlanterhavet. I de siste hundre årene har temperaturen økt med 0,7 grader.

Utdrag fra rapporten som er laget av Greg Holland ved National Center for Atmospheric Research og Petter Webster ved Georgia Institute of Technology, ble offentliggjort mandag.

Siste fra forsiden

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger