Publisert 3. januar 2007

Regjeringen kan komme til å overkjøre Statoil og Hydro i navnestriden.

Vinner: Statoils konsernsjef
Helge Lund kaprer topp-
stillingen i det fusjonerte
Statoil-Hydro. Nå kan han
også risikere at Statoil-
navnet består.

Petro.no/NTB

Regjeringen sørger for at Statoil likevel ikke skifter navn, melder avisen VG, som har fått bekreftet fra både statsråder og andre sentrale regjeringskilder at ingenting tyder på at regjeringen godtar forslaget om navnebytte fra styrene i de to selskapene.

Det understrekes imidlertid at det formelt sett ikke er tatt noen beslutning av regjeringen i saken.

Men, som en ikke navngitt statsråd sier til avisen:

– Det er mer sannsynlig enn noe annet at selskapet vil hete Statoil også etter fusjonen.

Kilden har inntrykk av at signalene fra Hydro-toppene Eivind Reiten og Jan Reinås om at en videreføring av Statoil-navnet kan uroe hele fusjonen, er noe man «flirer høyt av» i regjeringen.

– Hydro-ledernes sterke følelser rundt navnevalget, er i denne sammenhengen totalt irrelevant, sier en kilde i regjeringen.

En annen sentral regjeringskilde som har kjent til fusjonsprosessen underveis, opplyser at et alternativ kan være å beholde navnet – men at man lager ny logo. – Det vil gi et nytt inntrykk av selskapet hvis man for eksempel fjerner den berømte dråpen fra Statoils logo, sier kilden.

Statsminister Jens Stoltenberg skal ikke ha gitt uttrykk for sitt syn internt. Hans uttalelse til Dagens Næringsliv i romjulen om at regjeringen skal gå gjennom alle enkelthetene i fusjonsprosessen, også navnespørsmålet, tolkes som at statsministeren vil ha et ord med i laget også i navnevalget.

Taper: Hydros Eivind
Reiten blir avspist med
styreledervervet i det nye
selskapet. Kravet om
at selskapet ikke skal
hete kan han sannsynligvis
se langt etter.
Statoil eller Hydro

Ingen VG har snakket med i Ap og i regjeringssystemet tror Hydro ved Reinås og Reiten er i en posisjon til å stoppe en fusjon på det nåværende tidspunkt – bare på grunn av navnet. Det vil ikke bli forstått noe sted.

Aps Sigrun Eng i næringskomiteen tror hun snakker på vegne av vanlige folk, når hun vil beholde Statoil-navnet.

– Jeg tror faktisk jeg representerer den vanlige hallingdøl her ute i distriktet når jeg mener Statoil-navnet bør beholdes. Navnet har en veldig god klang i mine ører. Dessuten er de store kostnadene forbundet med de stadige navnebyttene enda et argument mot et navnebytte, sier Eng til VG.

Blant de rødgrønne representantene i næringskomiteen, er det kun Aps næringspolitiske talskvinne Gunvor Eldegard, som går inn for et nytt navn.

Leder i Oslo Ap Jan Bøhler mener navnet bør beholdes.

– Det vil ta lang tid å bygge opp et nytt navn. Statoil-navnet er bygget opp gjennom mange år. Statoil har stor troverdighet, særlig internasjonalt. Og navnet signaliserer den norske modellen, at dette er velferdsstatens eget oljeselskap, sier han.

Verdien på merkenavnet Statoil anslås til mellom 2,5 og 5 milliarder kroner av merkevareekspert Christian Sinding i Brand Consulting.

– Jeg anbefaler statsminister Jens Stoltenberg å få verdiberegnet merkevaren Statoil. Da ville han fått sjokk, og finansminister Kristin Halvorsen ville smilt fra øre til øre over hvilke enorme verdier de sitter på. Konklusjonen ville vært klar. De hadde beholdt Statoil-navnet, sier han til Dagens Næringsliv.

Han tror et navnebytte vil koste mellom 2,7 og 3,6 milliarder kroner. Å bytte ut logoen på alt fra brevpapir til husvegger vil koste mellom 1,5 og 2 milliarder kroner. Resten av kostnadene knytter seg til massekommunikasjon, reklame, intern kommunikasjon og så videre.
Verken Statoil eller Hydro har regnet på hva en endring vil koste. Heller ikke Olje- og energidepartementet skal ha fått noen tall.

Siste fra forsiden

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger