Publisert 12. januar 2007

I NRK-programmet «Først & sist» fredag ga LO-leder Gerd-Liv Valla grønt lys til landets arbeidsgivere for å behandle personalsaker slik LO har gjort i Yssen-saken.

NTB

Hun mente det var riktig og nødvendig å innkalle til pressekonferanse når den ansatte hadde varslet media om arbeidsforholdene i bedriften og varslingens innhold etter arbeidsgivers mening ikke er korrekt.

Som begrunnelse for dette sa LO-lederen i tillegg at hun baserte seg på råd fra advokat.

På spørsmål fra programlederen om hvordan Vallas nåværende holdning samsvarte med uttalelser hun tidligere har kommet med om vern av ansatte som varsler om mobbing, mente Valla det var ok å gå fram slik LO nå har gjort.

Begrunnelsen er at saken først er tatt opp internt og at alle regler er fulgt.

Mener Valla kan bli dømt
– Hvis det kan påvises at Valla har gitt ut informasjoner fra en medarbeidersamtale kan hun faktisk bli dømt for det, sier arbeidslivsekspert Torkild Husby i advokatselskapet Codex til VG.
Husby viser til notatet Valla offentliggjorde fredag, der hun ga sin versjon av konflikten med LOs nylig avgåtte internasjonale sekretær Ingunn Yssen.

I notatet referer Valla i detalj fra samtaler hun hadde med Yssen, og Husby mener at dette bryter med enhver etisk regel i norsk næringsliv.

Uforsvarlig
Førsteamanuensis Ole I. Iversen mener også at det var etisk uforsvarlig av Valla å gjengi hva som ble sagt under medarbeidersamtaler med Yssen.
– Ja., det er det liten tvil om, med mindre ikke de to som har samtale, er enige om at innholdet kan offentliggjøres, sier Iversen.
Yssen avviser overfor VG at hun har gitt noen slik tillatelse.
– Jeg reagerer meget sterkt på at hun bretter ut i all offentlighet informasjoner gitt i fortrolighet og i en medarbeidersamtale, sier Yssen som nå lar sin advokat vurdere hva som videre skal skje i saken.

– Utilbørlig av Yssen
Ikke alle eksperter i arbeidsrett støtter imidlertid Ingunn Yssen.

Advokat Jan T. Dege har skrevet flere lærebøker i arbeidsrett, og mener Yssens offentliggjøring av misnøyen gjennom VG i kan være grunnlag for oppsigelse, skriver Dagens Næringsliv.

Etter hans mening kunne Yssen henvendt seg til representantskapet i LO og opplyst at hun sto i en konflikt som tilsynelatende ikke lot seg løse og bedt dem ta opp saken.
Gerd-Liv Vallas «motinnlegg» fredag er ikke like ille, synes han.

– Det er rimelig at hun forsvarer seg, men hun går noe langt når det gjelder personopplysninger, sier Dege til avisen.

Siste fra forsiden

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger