Har dumpet giftig avfall

Publisert 15. april 2013
AF Decom har dumpet tonnevis med giftig gravemasse fra anlegget i et pukkverk 11 kilometer unna AF Miljøbase Vats.

,

– For et par uker siden la folk i nærmiljøet merke til en lastebil som kjørte fullt lass ut av anlegget til AF Decom. De la seg på hjul, fulgte etter og har derfor kunnet fotodokumentere hvor avfallet fra AF Decoms opphoggingsanlegg er dumpet – i pukkverket på Sjurseikeneset ved Røyrvika i Vats. De ble vitner til at lastebilen svingte ned til det gamle steinknuseverket som ligger tett inntil Vatsvatnet. Etter en stund kom lastebilen tom opp igjen. Deretter returnerte den til AF Decoms anlegg innerst i Vatsfjorden for å hente et nytt lass, skriver Dagbladet .

– Dette er nok et bevis på at virksomheten AF Decom bedriver innerst i Vatsfjorden truer miljø og folkehelse, sier Ståle Jøtne i Norges Miljøvernforbund, avdeling Nedre Vats, til Dagbladet.

AF Decom Offshore driver mottaksanlegg for offshoreinstallasjoner, Miljøbase Vats. Gravemassene som er dumpet i pukkverket er et resultat av at AF Decom nå bygger pullerfundamenter på AF Miljøbase Vats. Det er deler av arbeidsdekket på basen, hvor utrangerte oljeinstallasjoner er blitt hogget opp, som nå er gravet ut og kjørt bort.

Høye sinknivåer
Private aktører i Vindafjord har tatt prøver av gravemassene og sendt dem til et laboratorium for analyse. Arbeidsdekket på basen består av grus, sand, membran, bærelag, asfalt eller betong. Det er mye asfaltrester i gravemasene som er havnet i pukkverket. Labanalysene viser at gravemassene fra anlegget inneholder en rekke giftige tungmetaller, deriblant kvikksølv.

Det er også registrert sinknivåer på 3.600 milligram per kilo. Regelverket sier at asfalt som inneholder mer sink enn 200 milligram per kilo ikke kan gjenvinnes, men må leveres til et deponi som kan ta seg av spesialavfall.

– Vi er redd for avrenning av disse giftige tungmetallene til Vatsvatnet som ligger like ved, og frykter hva giftstoffene kan gjøre med dyrelivet i vannet, sier Jøtne.

AF Decom har ikke sett analysene som forteller om tungmetaller i gravemassene fra anlegget deres.

– Vi kan vanskelig kommentere noe som ikke er forelagt oss. Generelt kan vi si at vi forholder oss til de kravene som foreligger. Skulle det vise seg at vi har gjort noe feil, vil vi rydde opp i det, sier direktør Bengt Hildisch i AF Decom Offshore til Dagbladet.

Siste fra forsiden

+

Sender Linus til Hanøytangen for klassing

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger