Publisert 10. januar 2007

Tidligere divisjonsøkonom i Siemens Per Yngve Monsen er tildelt Zola-prisen for 2007. Monsen får prisen for at han avslørte økonomiske misligheter i Siemens-konsernet.

NTB

Prisvinneren avslørte at en avdeling i Siemens-konsernet hadde forlangt og mottatt over 50 millioner kroner for mye for leveranser til det norske Forsvaret.

Monsen fikk ikke beholde sin stilling. Han gikk til sak på grunn av uberettiget oppsigelse, og i tingretten fikk han medhold og ble tilkjent 1,5 millioner kroner i erstatning. Dommen ble avsagt i september 2005. Monsen er i dag arbeidsledig.

Etter saken i Norge har avsløringer i Tyskland ført til at det er rettet et skarpt søkelys mot hele Siemens-konsernets forretningspraksis. Framtredende medlemmer av den tyske regjeringen har forlangt at det store selskapet kommer til bunns i anklagene.

Generaldirektør i Siemens, Klaus Kleinfeld, uttalte i et intervju til ukeavisen Die Zeit i nyttårshelgen at det er nulltoleranse for korrupsjon i firmaet. Han forsikret avisen om at alle påstander, blant annet om bestikkelser for flere hundre millioner euro i forbindelse med kontrakter i flere land, skal granskes.

Zola-prisen deles ut av Foreningen til fremme av sivilt mot, og gis til personer som «åpent og uredd har avdekket eller motarbeidet forhold i Norge som truer grunnverdier i det norske samfunn: Menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet». Den er oppkalt etter den franske forfatteren Emile Zola og deles i år ut for 9. gang.

I fjor gikk prisen til tidligere tannlegesekretær Tordis Stigen Klausen, i 2005 fikk journalist og privatetterforsker Tore Sandberg prisen, og året før daværende Oslo-biskop Gunnar Stålsett.

Siste fra forsiden

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger