Publisert 3. januar 2007

Høyre går inn for at den nye norske oljegiganten skal få et helt nytt navn. Partileder Erna Solberg støtter fusjonsavtalen mellom Statoil og Norsk Hydro på alle punkter, og synes navnedebatten blir litt trangsynt.

NTB

– Når partene er blitt enige om en avtale, er det viktig å gi det fusjonerte selskapet en god start. Navneskiftet betyr øyensynlig mye rent psykologisk, og da bør politikerne respektere avtalen også på dette punktet, sier Solberg til NTB.

Istedenfor å bruke så mye energi på hva barnet skal hete, synes hun det hadde vært bedre om regjeringen kom til Stortinget og redegjorde for utfordringene og utviklingen til det nye selskapet.

– Dette er vanskelige organisasjonsmessige prosesser for de to selskapene. Politikerne burde holde seg unna, ikke legge seg opp i alt. Hvis det viktigste ved denne fusjonen er debatten om navnet, blir det temmelig perspektivløst, sier Solberg.

Hva nå?
Hun etterlyser en debatt om det som skal skje i kjølvannet av sammenslåingen, ikke minst hvordan konkurransesituasjonen blir på sokkelen.

– Det er det eneste negative jeg kan se ved avtalen, nemlig at det blir én kjempeaktør og mange mindre, sier hun.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil ikke delta i navnedebatten. Det tolkes som at han fortsatt holder det åpent om Statoil kan bli beholdt som navn på det nye olje- og gasselskapet. Han ville onsdag ikke kommentere opplysningene i VG om at regjeringen vil kreve at Statoil-navnet beholdes når selskapet slås sammen med Hydro.

Statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen ved Statsministerens kontor hadde ikke mer å melde enn å vise til uttalelsene Stoltenberg kom med til Dagens Næringsliv for en drøy uke siden.

I romjulen sa statsministeren at regjeringen som eier «skal gå igjennom alle enkelthetene, herunder også navnespørsmålet» i den videre prosessen.

Kan ryke
Hydros styreleder Jan Reinås har antydet at hele fusjonen kan ryke om ikke navnet endres. Verken Reinås eller konsernsjef Eivind Reiten ville kommentere saken onsdag.

– Vi registrerer at det er engasjement rundt navnet på selskapet, men forholder oss til avtalen som er inngått, sier Hydro-talsmann Thomas Knutzen til NTB.

Stortingsrepresentant Karin Yrvin (Ap) mener Statoil-navnet inneholder historien om det norske oljeeventyret som har sikret den norske stat eventyrlige inntekter.
– Statoil er ikke bare et navn, men også et viktig symbol på hvordan vi har ordnet eierskapet til naturressursene i dette landet, sier Yrvin.

Hun viser til at navnet preges av at staten er storeier.
– Å beholde navnet sier også noe om Statoils posisjon i fremtiden. Det skal ikke være noe lett for høyresiden å selge ut aksjer i statens selskap, sier Yrvin.

Siste fra forsiden

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger