Publisert 8. juli 2007

Ni atomvåpeninspektører reiser neste uke til Nord-Korea for å kontrollere stengningen av en av landets plutoniumsfabrikker.

NTB

Reisen skal formelt godkjennes mandag, og vil bli første gang siden 2002 at inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) besøker Nord-Korea.

De ni inspektørene skal installere overvåkingskameraer og forsegle de fem fløyene av Yongbyon-fabrikken, som har produsert plutonium. Det var denne produksjonen som muliggjorde landets første prøvesprengning i oktober 2006.

Regimet i Pyongyang gikk i februar med på å skrinlegge Yongbyon-prosjektet i bytte mot 6.200 tonn forsyninger av mat og andre nødvendighetsvarer.

Det er ventet at inspektørene vil bruke to uker på jobben med å skaffe seg den nødvendige bekreftelsen på at plutoniumsfabrikken er stengt.

Men det er ennå et stykke fram til at Nord-Korea har skrinlagt alle sine atomplaner. Fortsatt gjenstår forhandlinger med USA, Japan, Sør-Korea, Russland og Kina om ytterligere nedrustning.

Intensjonen med avtalen fra februar var at Nord-Korea skal starte nedbyggingen av alle sine atomanlegg i bytte mot ytterligere 950.000 tonn forsyninger, deriblant olje og brensel.

Siste fra forsiden

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger