Publisert 16. juli 2007

Svart røyk steg opp fra et av verdens største atomkraftverk etter at et kraftig jordskjelv rammet det nordvestlige Japan. Mindre mengder radioaktivt kjølevann lekket ut av reaktoren.

NTB

Det radioaktive innholdet i vannet var imidlertid lavere enn sikkerhetsnivået og utgjør ingen fare for omgivelsene.

Minst sju personer mistet livet og over 600 ble skadd i det kraftige skjelvet som rystet Japan klokken 10.13 lokal tid. Skjelvet hadde sitt episenter i Japanhavet om lag 60 kilometer fra Niigata-provinsen og ble fulgt av et etterskjelv noen timer senere. Også mandag kveld ble Japan rammet av et nytt jordskjelv.

Brann ved atomkraftverk
Atomreaktorene ved kraftverket i Kashiwazaki ble automatisk stengt etter morgenens skjelv, som målte 6,8 på Richters skala.

Det brøt ut brann i en transformatorstasjon ved atomkraftverket i byen, og svart røyk steg opp fra området.
– Vi er i ferd med å slukke brannen, sa Yasushi Hasegawa fra Tokyo Electric, som drifter atomkraftverket, mandag kveld.

Også andre kjernekraftverk i området ble stengt og undersøkt for mulige skader etter skjelvet, men det var ingen andre rapporter om radioaktive lekkasjer.

Store ødeleggelser
– Jeg var så redd. Den voldsomme ristingen varte i 20 sekunder, sa en butikkansatt i Kashiwazaki, Ritei Wakatsuki, på telefon til nyhetsbyrået AP mandag formiddag.
Over 300 bygg i provinsen ble ødelagt i skjelvet, ifølge lokale myndigheter, og redningsarbeidere lette gjennom sammenraste bygninger etter overlevende.

– Jeg kunne ikke stå oppreist. Store hyller veltet, og ting fløy veggimellom, sier lærer Harumi Mikami, som var på skolen i Kashiwazaki.

I en idrettshall var 200 personer samlet til en badmintonturnering da taket på bygget falt sammen som følge av skjelvet, men det ble bare meldt om lettere personskader.

Evakuert
Over 1.700 personer har måttet flykte fra hjemmene sine etter jordskjelvet, og det er opprettet nesten 100 evakueringssentre. I tillegg har 37.000 husstander mistet vannforsyningen.

Statsminister Shinzo Abe avbrøt sin valgkampanje for å besøke de rammede områdene.
– Det er meldt regn i morgen, så vi må gjøre alt for å redde liv og sikre innbyggerne, sa statsministeren til journalister.

Det kraftige jordskjelvet kunne også merkes i hovedstaden Tokyo og området rundt, der øyenvitner forteller at høyhus svaiet.

Nytt skjelv
Det nye skjelvet mandag kveld, som fant sted klokka 23.13 lokal tid, målte også 6,8 på Richters skala. Det hadde sitt episenter i Japanhavet utenfor Kyoto, ikke langt fra morgenens skjelv.
Japanske myndigheter meldte at det ikke var fare for tsunamier etter skjelvet, som kunne kjennes helt til Tokyo. Det ble ikke meldt om skader umiddelbart etter skjelvet.

Siste fra forsiden

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger