Publisert 17. juli 2007

En temperaturøkning på mer enn tre grader kan utløse tropiske sykloner, eller orkaner, over Middelhavet, viser en ny studie gjennomført av spanske forskere.

NTB

– Det er fare for at vi i framtida kan få kraftige tropiske sykloner over Middelhavet. Dette er den første studien som viser denne muligheten, sier forsker Miguel Angel Gaertner ved Castilla-La Manchauniversitetet i Toledo til den spanske avisen El Pais.

Studien bygger på modellberegninger gjort i samarbeid med andre europeiske forskere, og forutsetter en økning i den globale middeltemperaturen på tre grader i andre halvdel av dette hundreåret.

En slik temperaturøkning vil være nok til å utløse tropiske sykloner, som sammen med ventet stigning i havnivået kan få store konsekvenser i noen av verdens tettest utbygde og befolkede kystområder.

Forskerne bak studien, som gjengis i vitenskapstidsskriftet Geophysical Research Letters, understreker at det fortsatt er usikkerhet knyttet til de regionale virkningene av klimaendringene, og at risikoen for sterke orkaner i Middelhavet først ser ut til å være aktuell mot slutten av hundreåret.

Siste fra forsiden

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger