Publisert 22. januar 2007

-Det er en katastrofe dersom oljen i Snøhvit-feltet blir liggende igjen, sier faglig politisk leder i Industri Energi, Frode Alfheim. Han krever at olje- og energiministeren tar initiativ for å sikre at oljen blir utvunnet.

Tekst: Atle Espen Helgesen

Frode Alfheim

LO-forbundet Industri Energi er svært skuffet over at de utenlandske oljeselskapene i Snøhvit-lisensen ikke vil bore en avgrensingsbrønn som kunne åpnet for utvinning av oljeressursene på Snøhvit.

– Dette kan ikke myndighetene sitte i ro og se på. Vi krever at olje- og energiministeren snarest tar initiativ for å finne en løsning, slik at oljen i Snøhvit-feltet kan utvinnes. Dette haster. Oljen må tas opp mens trykket fra gassen i feltet fortsatt gjør dette mulig. Hvis ikke vil vi stå overfor en ressurssløsing vi aldri har sett maken til på norsk sokkel, sier Alfheim.

Alfheim viser til diskusjonen som pågikk i Troll-lisensen for noen år tilbake. Der var det også uenighet om oljen skulle utvinnes eller ikke.

-Heldigvis ble det besluttet å utvinne oljen og Troll er i dag et av de mest lønnsomme oljefeltene på norsk sokkel, påpeker Alfheim.

YS-forbundet Safe stiller også spørsmålstegn ved Snøhvit-eiernes og myndighetenes ressursforvaltningsansvar.

Terje Nustad

– I en verden med ressursknapphet er det oppsiktsvekkende at Snøhvit-oljen går tapt. Dette viser den økonomiske grådigheten som nå styrer vår oljepolitikk, skriver Safe-leder Terje Nustad på forbundets nettsider.

-Både Statoil og myndighetene har i alle år visst om oljelaget. Myndighetene burde i så måte instruert deres eget selskap om å gjøre det som var mulig for å sikre utvinning av Snøhvit-oljen, mener Nustad.

Siste fra forsiden

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger