Publisert 26. august 2008

Tidligere Statoildirektør Arve Johnsen lanserte tirsdag boken ”Norges evige rikdom” på ONS i Stavanger. Han tror oljefondet vil nå en verdi på 10.000 milliarder kroner i løpet av dette århundret.

Arve Johnsen. Foto: Alf Inge Molde

Av Alf Inge Molde

– I løpet av 2050 kan oljefondet være verdt 5.000 milliarder kroner, mens folketallet vil være på fem millioner. Det blir én million kroner på hver nordmann, sier Johnsen, og legger til at det senere i århundret vil stige til 10.000 milliarder kroner – derav navnet på boken.
– Fremtiden ser lys ut, sier Johnsen. Han vil imidlertid ikke si noe om når fondet passerer 10.000 milliarder.

Fra salen kom det spørsmål om både Snøhvit, oljesand i Canada, fusjonen mellom Statoil og Hydros olje- og gassavdeling og selskapets vilje til å satse på risikoprosjekter. Det kom også spørsmål om Johnsen tror konserndirektør Helge Lund lide samme skjebne som ham selv, Harald Norvik og Olav Fjell – som alle måtte ga av som toppsjefer i Statoil på grunn av henholdsvis kostnadsoverskridelser og den berømmelige konsulentavtalen i Iran.

– Helge Lund vil sannsynligvis ikke få samme skjebne, konstaterer Johnsen.

Gi Snøhvit halvannet år
Den tidligere Statoiltoppsjefen er klar på at Snøhvit kommer til å fungere optimalt om halvannet års tid, og at man må ha tålmodighet med ny teknologi. Når det gjelder oljesandprosjektet i Canada, er han usikker på om det vil lønne seg med en oljepris på 70 dollar per fat. 150 og 200 dollar per fat er imidlertid en annen historie, mener han.

– Det er viktig at teknologien på dette området utvikles, og at prosjektet kan forsvares miljømessig, kommenterer Johnsen.

Han har tro på at StatoilHydro vil fortsette å satse på prosjekter som er forbundet med risiko. Når det gjelder oljeprisen, har Johnsen tro på at den vil synke i de neste to til tre årene, men at prisen deretter vil stige. Dette er en utvikling Johnsen mener alle bør ønske velkommen, særlig i et miljøperspektiv.

Tro på utvinning i Lofoten
På spørsmål om Lofoten sier Johnsen klart ifra at han ikke anser regionen som en petroleumsfri sone. Til tross for hendelser som blowout på Ekofisk og oljeutslipp på Statfjord, mener han at industrien har teknologi og kunnskap til å drive olje- og gassutvinning også i Lofoten.

Boken ”Norges evige rikdom. Oljen, gassen og petrokronene” er gitt ut på Aschehoug forlag.

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger