Publisert 29. august 2008

– De nye oljeselskapene må dimensjonere aktiviteten ut fra størrelsen og kompetansen i organisasjonen, sier tilsynsdirektør Finn Carlsen i Petroleumstilsynet.

Tekst og foto: Atle Espen Helgesen
Stavanger

Tilsynsdirektør Finn Carlsen
sier regelverket er godt nok.

Petroleumstilsynet (Ptil) merker den økende aktiviteten på sokkelen, hvor stadig flere nye aktører skal i gang med leteboring, utbygging og produksjon.

Tilsynsdirektør Finn Carlsen vedgår at økningen i aktivitet og antall oljeselskap krever mer av tilsynet, men han understreker at arbeidsmengden fremdeles er overkommelig. Han forklarer at Ptil har valgt å prioritere selskaper som skal bore på sokkelen for første gang for å følge opp at de ivaretar ansvaret og rollen som operatør.

– Når et selskap skal bore for første gang gjør vi en grundig gjennomgang for å sjekke at de har forstått regelverket og vil etterleve det. Boreentreprenørens organisasjon blir også grundig gjennomgått før det blir gitt samsvarsuttalelse for en boreinnretning, såkalt SUT, sier Carlsen.

Kompetanse og kapasitet
I følge Finn Carlsen er kompetanse og kapasitet nøkkelordene for operatører på norsk sokkel. Med det mener han at selskapene ikke må ha ambisjoner om større aktivitet enn de er dimensjonert for.
– Alle selskapene på sokkelen er forpliktet til å være kjent med rammebetingelsene. Når aktiviteten går opp, må de forsikre seg om at de har tilstrekkelig kapasitet og kompetanse i organisasjonen til å kunne ivareta sitt ansvar, sier han.

Mål og middel
Noen av de nye internasjonale selskapene har etablerte helse, miljø- og sikkerhetsavdelinger i moderorganisasjonene. Men i følge Ptil hjelper det ikke om disse folkene sitter i utlandet.
– Det er organisasjonen i Norge som skal matches i forhold til utfordringene og kompleksiteten den står overfor på norsk sokkel, sier Carlsen og understreker at det er særlig teknisk kompetanse som har vist seg å være mangelfull hos de nye selskapene.

– Operatørselskapene skal ha god nok bore- og brønnkompetanse selv til å kunne vurdere om tjenesten, som for eksempel Seadrill, Odfjell eller Maersk leverer, er god nok.

Han påpeker at også ledelsen i selskapene har ansvar for at sikkerheten blir ivaretatt.
?Det er ikke godt nok bare å ansette noen HMS-personer som skal sikre at selskapet driver forsvarlig virksomhet. Ledelsen må ha tilstrekkelig HMS-kunnskap til å følge opp at selskapet ivaretar rollen som operatør, sier han.

Ser forbedring
Finn Carlsen understreker at de nye aktørene har blitt flinkere til å bygge opp egne organisasjoner med relevante folk.
– Siden vi har vært tydelige i våre krav, ser vi at selskapene har prioritert oppbygging av kompetanse og kapasitet i egen organisasjon.

Likevel legger han ikke skjul på at det ennå er utfordringer for de nye.
– De har skjerpet seg, men begrenses i økende grad av tilgang på relevant personell, sier han.

Carlsen sier at selskapene ?stjeler? folk fra hverandre i høyt tempo.
– For aktører med små organisasjoner vil utskiftinger innen et fagfelt, for eksempel boring, få betydning for selskapets kapasitet.
– Det tar dessuten tid å rekruttere nye folk som kan sette seg inn i selskapets oppgaver. På den annen side vil rotasjon av personell mellom aktørene bidra til erfaringsoverføring, noe som er positivt, sier han.

– Godt nok regelverk
I følge Finn Carlsen er regelverket på sokkelen godt nok.
? Men vi vurderer kontinuerlig om det må justeres. Tilsynsdirektøren forklarer at de samme reglene gjelder for alle operatørene på hele sokkelen. Rammeverket består av forskrifter, veiledninger og fortolkninger som må leses og etterleves.

– Regelverket er funksjonelt og risikobasert. Det vil si at reglene ikke er detaljspesifikke, men at operatørene selv skal finne fram til løsninger som ivaretar regelverkets krav.

– Ideen er basert på at de store ønsker å finne egne løsninger, for å ha fleksibilitet til å kunne utvikle nye teknologiske løsninger. Men det forutsetter at industrien bygger opp felles standarder og bidrar til å vurdere om disse er gode nok.

Standarder
Petroleumstilsynet forventer at alle selskapene har lest og forstått regelverket. – Men for mindre selskaper kan det være utfordrende, medgir Carlsen.

? Derfor spurte vi nylig 13 småselskaper om de var interessert i et mer detaljstyrt regelverk. Alle avslo og svarte at de ønsker ett og samme regelverk på hele sokkelen.

– Da blir utfordringen at alle selskapene samarbeider om å utvikle felles standarder for å ivareta næringens forpliktelser. Gjør de ikke det må vi revurdere rammeverket, sier Finn Carlsen.

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger