Publisert 1. september 2008

Norske arbeidstakere strømmer til fagorganisasjonene som opplever historisk sterk medlemsvekst.

NTB

Halvårstallene for de tre største hovedorganisasjonene for arbeidstakerne, LO, YS og Unio, viser at de har fått rekordmange nye medlemmer.

– Det er helt eksepsjonelt for oss med en vekst på bortimot 2.600 aktive medlemmer på et halvt år, sier leder i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) Tore Eugen Kvalheim til NTB.
Som det minste av de tre hovedorganisasjonene opplevde YS en medlemsvekst på nær 2 prosent det siste halvåret, og har en medlemsmasse på totalt 213.288 personer.

AFP ga nye medlemmer
Storebror LO har også hatt en historisk medlemsvekst og har per 1. juli 857.332 medlemmer, det høyeste i organisasjonens historie.
– Medlemsveksten ble forsterket etter årets hovedoppgjør og enigheten om Avtalefestet Pensjon (AFP), sier nestleder Geir Mosti i LO til frifagbevegelse.no.

Trenden er den samme for Hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede, Unio, som fikk 2.502 nye medlemmer første halvår i år, og har 276.332 medlemmer. Selv Utdanningsforbundet kan registrere en medlemsøkning, selv om kritikken haglet etter vårens lærerstreik som ikke ga lærerne mer penger.

Organisasjonsgrad
Forskningsleder Torgeir Aarvaag Stokke i forskningsstiftelsen Fafo sier at det er riktig at det er historisk mange fagorganiserte, men peker samtidig på at sysselsettingen har økt.
– Selv om medlemstallene øker, er det ikke usannsynlig at sysselsettingen har økt enda mer, sier Stokke til NTB.

Tallene er ennå ikke klare for å regne ut organisasjonsgraden, men siden tusenårsskiftet har antallet organiserte vært stabilt på rundt 53 prosent av arbeidsstyrken.
– Sannsynligvis er den rundt der nå også. Dermed kan en ikke si at fagorganisasjonene står sterkere, sier Stokke.

YS-lederen velger å se annerledes på det, og tror ikke at medlemsveksten bare skyldes det gode arbeidsmarkedet og lav arbeidsledighet.
– Våre tillitsvalgte på arbeidsplassene gjør en god jobb for å rekruttere nye medlemmer. Samtidig ser også yngre arbeidstakere verdien av å være organisert i et fellesskap som jobber for gode og ordnede lønns- og arbeidsforhold, sier Kvalheim.

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger