Publisert 4. august 2008

– Statsministerens kontor bør ta over hovedansvaret for regjeringens nordområdesatsing, og nå må pengene på bordet, mener Nordlys-redaktør Hans Kristian Amundsen.

NTB

– Jeg er sterkt i tvil om det er riktig at Utenriksdepartementet også i fortsettelsen bør ha hovedansvaret for nordområdestrategien. Jonas Gahr Støre har overoppfylt det som er Utenriksdepartementets ansvarsområde innen nordområdesatsingen. Men UD er ikke et egnet instrument når strategien skal fylles med konkret innhold i nord. Da burde Statsministerens kontor overta ansvaret for strategien, sier Amundsen til NTB.

Advarer
Sjefredaktøren er ikke overrasket over konklusjonen i det interne notatet fra den avtroppende lederen for Utenriksdepartementets nordområdegruppe, Geir Westgaard, som advarer mot at nordområdepolitikken oppfattes som retorisk sterk, men tynn på substans.
– Satsingen har skapt forventninger som ikke lar seg innfri i løpet av en eller to stortingsperioder, heter det i notatet fra Nordområdeprosjektet som Aftenposten siterer mandag.

Ifølge notatet har regjeringen og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) skapt så store forventninger i Nord-Norge om pengedryss til veier, havner og annen infrastruktur at prosjektet nærmest er dømt til å mislykkes, skriver Aftenposten .

Tålmodighet
Amundsen mener på sin side at lokalpolitikere og beslutningstakere i nord langt på vei har vist forståelse for at nordområdesatsingen er et langsiktig prosjekt. Men regjeringen har selv skapt forventninger som gjør denne tålmodigheten tynnslitt.

Konfrontert med en den gryende utålmodigheten som er omtalt i notatet har svaret fra Støre og Stoltenberg vært at nordområdestraegien er et generasjonsprosjekt som ikke kan måles fra budsjett til budsjett. Støre har vist til Nasjonal Transportplan når kravet om veier og infrastrukturtiltak har vokst.

– Slik Nasjonal Transportplan framstår nå, er den intet mindre enn en nekrolog over nordområdesatsingen. Skal strategien og regjeringen selv overleve må det helt andre og merkbare krafttak til. Kort sagt må pengene på bordet. Nasjonal Transportplan og høstens statsbudsjett bør inneholde nordområdetiltak som merkes. Da snakker vi om nødvendige investeringen på mange milliarder kroner, sier Amundsen.

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger