Iskanten flyttes ikke lenger nord

Truls Gulowsen. (Foto: Greenpeace)
Publisert 11. juni 2015

Stortingets Energi- og miljøkomité vedtok i dag å avvise Regjeringens forslag om å flytte iskanten lenger nord for å gi plass til økt oljevirksomhet.

– Når Stortinget nå vedtar å avvise forsøket på å flytte iskanten må det få oljepolitiske konsekvenser. Det er regjeringens ansvar å avlyse oljevirksomheten opp mot iskanten i Arktis, i tråd med Stortingets vedtak. Regjeringen må følge miljøfaglige råd også når kunnskapen begrenser oljevirksomheten, sier leder for Greenpeace i Norge, Truls Gulowsen, i en pressemelding.

Reagerer på Klima- og miljøministerens ønske om å flytte iskanten

Det er Oppdatering av Forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten – med særlig fokus på iskanten komiteen idag har avvist. Dermed er det iskantsonens definisjon som nedfelt i forvaltningsplanen fra 2011, som blir den gjeldende grensen for oljevirksomheten frem til neste oppdatering.

– Vi reagerer sterkt på Sundtofts forsøk på å flytte iskanten, slik at regjeringen kan åpne for oljevirksomhet lenger nord i Arktis enn noen gang før. Det er derfor veldig bra at opposisjonen nå har gått sammen for å avvise regjeringens forslag om å tukle med det norske forvaltningsplansystemet, og de mest sårbare områdene i Arktis, sier Gulowsen.

Greenpeace mener at det er svært viktig for en helhetlig forvaltning av de norske havområdene at rammene for oljevirksomhet vedtas i forvaltningsplansystemet, og ikke bare i en stortingsmelding.

Greenpeace varsler søksmål

I det varslede vedtaket fra Stortinget er den nyeste kunnskapen fra Polarinstituttet om iskanten utelatt. Greenpeace, sammen med en rekke andre organisasjoner, har varslet et søksmål mot staten på bakgrunn av at utlysningene i 23. konsesjonsrunde kan være i strid med Grunnloven.

– Skal verden nå togradersmålet må 3/4 av de fossile ressursene som er funnet bli liggende i bakken. Dersom Regjeringen likevel går videre og tildeler nye områder til oljeindustrien mener vi dette er i strid med grunnlovens paragraf 112, og vil vurdere et søksmål for å få tildelingene stoppet, sier Gulowsen.

Siste fra forsiden

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger