– På tide å øke grønne investeringer i oljefondet

(Foto: Jon Skille Amundsen)
Publisert 5. juni 2015

Forkjemperne for kull-kutt i oljefondet mener tiden nå er inne for å investere mer av fondet i miljøvennlig teknologi, skriver NTB.

Fredag vil et samlet storting etter alle solemerker beordre oljefondet til å kvitte seg med sine kullaksjer.

Nyheten gikk verden rundt da finanskomiteen for halvannen uke siden ble enige om kriteriene for nedsalget. Selskaper hvor mer enn 30 prosent av virksomheten eller inntektene er basert på kull, får ikke lenger ha oljefondet som aksjonær.

– Tatt i betraktning at et bredt flertall stiller seg bak kriteriene, var dette mye bedre enn vi hadde håpet, sier leder Arild Hermstad i Framtiden i vår hender.

Les også: Kullgiganter kan få bli i oljefondet

Store tap?

Han tror ikke Stortingets beslutning vil føre til store økonomiske tap for kullselskapene i første omgang. I stedet håper han de nye oljefond-reglene vil sende et signal som bidrar til å endre normene som gjør kullinvesteringer akseptabelt.

Men det holder ikke bare å kvitte seg med klimafiendtlige investeringer, mener Hermstad. Fondet, som formelt heter Statens pensjonsfond utland, må også øke investeringene i teknologier og energikilder som kan bidra til en løsning på klimaproblemet.

– Oljefondet bør få mulighet til å investere i miljøvennlig infrastruktur, sier Hermstad til NTB.

Bør kastes ut?

Det kan skje ved at fondet finansierer solkraftverk, vindmøller eller andre grønne teknologiske løsninger i utlandet – enten på egen hånd, eller sammen med andre investorer.

Hermstad mener i tillegg at rammen til såkalte miljømandater i oljefondet må dobles fra 50 til 100 milliarder kroner.

Selv om miljøorganisasjonene gleder seg over uttrekket fra kull, har flere av dem tatt til orde for at også oljeselskapene må kastes ut av oljefondet. Også denne næringen forårsaker enorme utslipp av CO2 – i tillegg til enorme inntekter som blant annet har fylt opp det norske fondet.

– Akkurat de samme argumentene som brukes mot kull, kan også brukes mot olje og gass. Når vi ikke vil putte penger i kull, er det heller ikke noen grunn til å putte penger i oljeselskaper, sa Greenpeace-leder Truls Gulowsen til Dagsavisen nylig.

Twitret «Heia Norge!»

Financial Times har omtalt finanskomiteens enighet som et av de viktigste resultatene så langt av den internasjonale kampanjen for å få investorer til å selge seg ut av fossil energi.

Tidligere har blant annet arvingene etter oljemagnaten John D. Rockefeller lovet å kutte sine investeringer i både olje og kull.

En av de viktigste initiativtakerne til kampanjen er den amerikanske aktivisten og miljøjournalisten Bill McKibben. Han skrev følgende på Twitter da det ble kjent at partiene på Stortinget var enige:

– Jeg tror ikke vi ville fått et så godt vedtak i Norge uten den internasjonale bevegelsen, sier Hermstad, som peker på at norske miljøorganisasjoner er blitt inspirert av arbeidet til aktivister i andre land.

Siste fra forsiden

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger