USA er verdens største olje- og gassprodusent

(Illustrasjonsfoto: Arkiv)
Publisert 15. juni 2015

2015-utgaven av BP Statistical Review of World Energy, som publiseres i dag, viser at USA har gått forbi Saudi Arabia som verdens største oljeprodusent og Russland som verdens største olje- og gassprodusent.

Videre viser rapporten at primærenergiforbruket har sakket markant av, med en vekst på kun 0,9 prosent i 2014, lavere enn noen gang siden 1990-tallet (bortsett fra rett etter finanskrisen det siste tiåret). Kinas forbruksvekst sakket av til sitt laveste nivå siden 1998 etterhvert som landets økonomi går vekk fra energiintensive sektorer, selv om Kina fortsatt er verdens største vekstmarked for energi, sier BP i en melding.

– Et skifte i energilandskapet
 – Den stillheten før stormen som har preget energimarkedene i årene før 2014, ble plutselig brutt i fjor. Dog bør vi ikke bli overrasket eller skremt av dette. Disse hendelsene kan senere bli sett på som symptomer på et større skifte i energilandskapet, med betydelig utvikling i både tilgangen på energi and behovet for energi. Vår oppgave som bransje er å møte dagens utfordringer, samtidig som vi fortsetter investeringene for å møte morgendagens behov på en trygg og bærekraftig måte, sa BPs konsernsjef Bob Dudley under lanseringen.

I meldingen fra BP sies det videre at ”endringene i produksjon og forbruk har hatt en betydelig effekt på både energipriser og drivstoffmiks. Hva gjelder olje har prisene falt kraftig, hovedsakelig drevet av tilbudssiden ettersom produksjonen utenfor OPEC steg til rekordnivåer, mens OPEC oppretthold sine produksjonsnivåer for å beholde markedsandelene. Ellers i verden stoppet Kinas vekst innen kullforbruk, og global vekst innen naturgass var også svak, mye grunnet en mild vinter i Europa som førte til betydelig fall i forbruket.”

Fornybare vokser mest
Rapporten viser videre at den raskeste energiveksten fant sted innen fornybare kilder, med en tredjedel av økningen i total primærenergibruk.

Til tross for veksten, stod fornybar energi for bare tre prosent av primærenergien i 2014.

Globale CO2-utslipp fra energibruk steg bare 0,5 prosent, den svakeste veksten siden 1998 (bortsett fra like etter finanskrisen det siste tiåret). Den svakere veksten sammenlignet med gjennomsnittet de siste ti årene eller så, skyldes i hovedsak endringer i farten og mønsteret i Kinas økonomiske vekst.

Marginal vekst i forbruk
Veksten i globalt primærenergiforbruk sakket betydelig av i 2014, selv om den globale økonomiske veksten var nokså lik den i 2013, sier rapporten.

Energiforbruket økte kun 0,9 prosent i 2014, et betydelig lavere nivå enn i 2013 (+2,0 prosent), og godt under gjennomsnittet de siste ti årene på 2,1 prosent.

Forbruket økte for alle kilder, med rekordnivåer for alle energityper bortsett fra atomenergi. Produksjon økte for alle kilder bortsett fra kull.

Voksende økonomier drar forbruksveksten

Voksende økonomier fortsatte å dominere veksten i globalt energiforbruk, slik de har gjort i gjennomsnitt det siste tiåret, men veksten i disse landene (+2,4 prosent) var godt under gjennomsnittet det siste tiåret (4,2 prosent).

Kinesisk forbruksvekst (+2,6 prosent) var den svakeste siden 1998, men Kina hadde allikevel verdens høyeste vekst i primærenergiforbruk for fjortende år på rad.

OECD-forbruket falt mer enn gjennomsnittet (-0,9 prosent), med svak vekst i EU og Japan som oppveide veksten i USA, som var over gjennomsnittet. Fallet i EUs energiforbruk var det nest største i prosent noensinne (kun overgått at tiden etter finanskrisen i 2009). Energiforbruket i EU falt til sitt laveste nivå siden 1985.

Veksten var betydelig under tiårs-gjennomsnittet i den asiatiske stillehavsregionen, Europa og Eurasia, samt Sør- og Mellom-Amerika.

Olje er fortsatt verdens ledende energikilde, med 32,6 prosent av globalt energiforbruk, men mistet markedsandeler for femtende år på rad.

Energiprisutviklingen i 2014 var generelt svak, med fallende olje- og kullpriser på verdensbasis. Gassprisene falt i Europa, var forholdsvis flate i Asia, og steg i Nord-Amerika.

Fakta fra rapporten, olje:
Priser:

Datert Brent hadde en gjennomsnittspris på 98,95 dollar fatet i 2014, en nedgang på 9,71 dollar fatet fra nivåene i 2013 og det første årsgjennomsnittet under 100 dollar siden 2010.

Råoljeprisene holdt seg sterke i begynnelsen av 2014 til tross for langvarige og store forstyrrelser i leveransene, men falt kraftig mot slutten av året.

Gjennomsnittlig differanse WTI – Brent gikk ned til 5,66 dollar fatet (fra 10,67 dollar i 2013) til tross for fortsatt solid amerikansk produksjonsvekst, men var fortsatt høy sammenlignet med tidligere nivåer.

Forbruk og produksjon:
Globalt oljeforbruk steg med 0,8 millioner fat dagen, eller 0,8 prosent – litt under nylig historisk gjennomsnitt og betydelig svakere enn økningen på 1,4 millioner fat dagen i 2013.

Land utenfor OECD stod for hele nettoveksten i globalt forbruk. Kinesisk forbruksvekst var under gjennomsnittet, men hadde fortsatt den høyeste økningen i globalt oljeforbruk (390 000 fat/dag).

OECDs forbruk gikk ned 1,2 prosent, den åttende nedgangen de siste ni årene. Lette destillater (motor- og flybensin, råstoff til lette destillater) var den raskest voksende raffinerte produktkategorien for andre år på rad.

Den globale veksten i oljeproduksjonen var mer enn dobbelt så stor som veksten i globalt forbruk, med en økning på 2,1 millioner fat/dagen eller 2,3 prosent.

Produksjon utenfor OPEC økte med 2,1 millioner fat/dagen, den største økningen i tallmaterialet vårt. USA (+ 1,6 millioner fat/dagen) hadde den største økningen i verden, og det første landet i verden som noensinne har økt produksjonen med minst en million fat/dagen tre år på rad, og har dermed gått forbi Saudi Arabia som verdens største oljeprodusent. I tillegg til USA, gikk produksjonen i Canada (+310 000 fat/dagen) og Brasil (+230 000 fat/dagen) opp til rekordnivåer i 2014.

OPECs produksjon var flat, og gruppens andel av global produksjon falt til 41 prosent, den laveste siden 2003.

 

Siste fra forsiden

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger