Milliardavtale på gassfelt i Israel kan glippe

(Illustrasjonsfoto: BW Offshore)
Publisert 8. juni 2015

BW Offshore skal levere et flytende produksjonsanlegg for naturgass til Leviathan-feltet i Middelhavet, men Israel-prosjektet kan henge i en tynn tråd, skriver NTB.

Avtalen, som er inngått med israelske Delek Drilling og amerikanske Nobel Energy, er verdt hele NOK 22,3 milliarder, men det er store forsinkelser og uløste problemer knyttet til utbyggingen.

Konkurransetilsynet i Israel satte foten ned

Leviathan-feltet ligger rundt 130 kilometer vest for havnebyen Haifa og skulle etter planen ha blitt satt i drift alt neste år. Det kommer ikke til å skje.

Ved årsskiftet satte det israelske konkurransetilsynet (IAA) foten ned og varslet gransking etter mistanke om kartellvirksomhet.

Delek og Nobel har lenge forsøkt å selge seg ned for å unngå anklager om dette, men har ikke funnet kjøpere.

Australske Woodside Petroleum skulle etter planen overta 25 prosent av feltet, men trakk seg alt i mai i fjor. Andre potensielle kjøpere har ikke meldt seg.

– En katastrofe

– En katastrofe for Delek og Nobel Energy, konstaterte den norske ambassaden i Tel Aviv i et notat da nyheten om IAAs gransking ble kjent.

– Gasskrisen gjør uopprettelig skade på Israels rykte som et sted det er verdt å drive næringsvirksomhet, slo lederen for den israelske arbeidsgiverforeningen, Sharaga Brosh fast.

Norske diplomater er bekymret på BW Offshores vegne og frykter at milliardkontrakt kan glippe. Det vil også ramme underleverandører som Aker Solutions.

– Avtalen står i fare hvis utbyggingen av feltet ikke igangsettes i løpet av få måneder, konstaterte de i mars.

Ble lovet et gasseventyr

Statsminister Benjamin Netanyahu har lovet sine landsmenn et gasseventyr og anslått at Leviathan-feltet vil gi nærmere NOK 500 milliarder til statskassen de neste 20 årene.

Etter at han ble gjenvalgt i mars, la han derfor sterkt press på det israelske konkurransetilsynet for å få fart på gassutbyggingen igjen.

Striden toppet seg i slutten av mai, da konkurransetilsynets leder David Gilo trakk seg i protest. Nå arbeides det med en avtale der de to selskapene lover å selge seg ned innen seks år.

Utbyggingen er sterkt forsinket

Utbyggingen av Leviathan-feltet er nå imidlertid så forsinket at gassen tidligst vil begynne å strømme i 2019, to-tre år senere enn planlagt. Hvilke følger dette får for BW Offshores intensjonsavtale, er uklart.

Senest i forrige måned understreket selskapet at det fortsatt var «aktivitet på prospektet» i Israel, men uten å gå i detalj.

NTB har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra BW Offshores ledelse, men uten å lykkes.

Palestinske myndigheter trakk seg fra avtale

Det israelske konkurransetilsynet er imidlertid ikke alene om å forkludre Netanyahus gasseventyr.

Palestinske myndigheter trakk seg tidligere i år fra en intensjonsavtale om å kjøpe gass for nærere NOK 10 milliarder årlig de neste 20 årene fra Leviathan-feltet og viser til at det er knyttet for stor usikkerhet til leveransene.

Jordan har inngått en intensjonsavtale om kjøp av gass fra feltet, men er under press fra andre araberstater for å bryte denne.

Tyrkia var også i utgangspunktet interessert, men utelukker nå en avtale med henvisning til Netanyahus politikk overfor palestinerne.

Leviathan-feltet

Siste fra forsiden

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger