Publisert 4. juli 2007

Prosessanleggene på Kårstø i Nord-Rogaland skal de neste årene gjennom en omfattende oppgradering. Investeringene er beregnet til omlag 6,5 milliarder kroner.

Foto: Gassco

Kårstø skal oppgraderes for sikker og effektiv drift i mange år.

Styringskomiteen i Gassled har vedtatt å gjennomføre KEP2010, som er en samlebetegnelse på flere prosjekter med formål å robustgjøre anleggene på Kårstø.

Prosjektene er planlagt ferdigstilt i perioden 2010 til 2012, melder Gassco onsdag.

Oppgraderingsarbeidene vil begynne høsten 2008. Arbeidsstokken i tilknytning til prosjektene vil omfatte om lag 500 personer inne på anlegget samtidig.

Investeringsrammen for prosjektene er beregnet til omlag 6,5 milliarder norske kroner.

Kårstø-anleggene eies av interessentskapet Gassled, med Gassco som operatør og med
Statoil ansvarlig for teknisk drift.

Oppgraderingen omfatter både elektro- og instrumentsystemer. En gjennomgang av eksisterende sikkerhetssystemer på Kårstø sammenholdt med myndighetskrav og interne krav i Gassco og Statoil, viser ifølge Gassco at det er behov for utskiftning av enkelte elektro- og instrumentsystemer.

– Oppgraderingen består i hovedsak av å erstatte eldre utstyr med moderne utstyr. Dette er en omfattende operasjon som vil foregå samtidig på mange steder i anlegget og på en rekke systemer. Vårt hovedfokus vil gjennom hele prosjektperioden være å sikre at HMS-elementene har høyeste prioritet, sier direktør Knut Barland i Statoil.

Det vil også bli foretatt en rekke mekaniske modifikasjoner og oppgraderinger av anleggene, både med tanke på forbedret regularitet, tilgjengelighet og teknisk sikkerhet.

– Arbeidsomfanget er tilpasset de planlagte revisjonsstansene på Kårstø for å minimalisere omfanget av produksjonsforstyrrelser, sier direktør Arnulf Østensen i Gassco.

M.W. Kellogg Ltd i London er tildelt kontrakt for prosjekteringsarbeidet i KEP2010. Kontrakten har en verdi på ca. 1 milliard norske kroner. MW Kellogg har gjennomført forprosjektering for KEP2010 siden juni i fjor og har Sørco AS og Norconsult AS som underkontraktører.

Kårstø-anleggene spiller en nøkkelrolle i transport og behandling av gass og kondensat (lettolje) fra viktige områder på norsk kontinentalsokkel. Mer enn tretti felt er knyttet opp til Kårstø via rørledninger. Omtrent 30 prosent av naturgassen som leveres årlig fra Norge eksporteres via Kårstø.

Siste fra forsiden

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger