Publisert 10. oktober 2007

Kraftsituasjonen i Midt-Norge trenger rask avklaring, mener olje- og energiminister Åslaug Haga. Nå vil hun ta en prat med gasskraftutbyggerne.

Av Øyvind Midttun

Oppstarten av Ormen Lange-feltet har ført til ekstra strømpress for Midt-Norge. Produksjonen fra feltet fyres med strøm fra land. Men selv om Statnett har forsøkt å få situasjonen under kontroll med innkjøp av gassfyrte reservekraftverk og planlegging av nye overføringslinjer til landsdelen, er olje- og energiminister Åslaug Haga fortsatt ikke fornøyd.

– Det må fattes beslutninger for Midt-Norge nå, sier Haga.

Gassmøter
Løsningen kan være gasskraft. I løpet av kort tid skal Haga møte både Industrikraft Midt-Norge, Industrikraft Møre og Statoil, som alle sitter med planer om å bygge gasskraftverk i området.

– Møtene er mest for at jeg skal få oversikt over innholdet i og betydningen av de ulike prosjektene, sier Haga.

En av de viktigste prosjektstopperne for gasskraftverk i Norge er ekstrakostnadene forbundet med rensing av CO2. Men gasskraft i Norge skal renses. Uansett, understreker Haga.

– Vi følger Soria Moria-erklæringen. Det vil ikke bli gitt åpning for å bygge gasskraftverk uten CO2-rensing, sier Haga til petro.no.

Å få til mer kraftproduksjon er svært viktig, sier Haga.

– Vi må få opp ny produksjon. Og mest mulig av det må være fornybar energi, sier hun.

Elektrifisering
Økning i produksjonskapasitet trengs ikke minst dersom flere felt på sokkelen skal elektrifiseres med strøm fra land.

– Elektrifisering av sokkelen er kjempespennende. Målsettingen må være å elektrifisere mest mulig, men da må vi jo faktisk ha den kraften som skal til, understreker Haga.

Vindkraft på land er for omstridt. Vindkraft offshore er svært interessant, men foreløpig et stykke fram i tid. Inntil videre trengs derfor energi fra andre kilder, resonnerer hun.

Sårbart
I åpningsinnlegget under Statnetts høstkonferanse i Oslo denne uken, uttrykte Haga også bekymring for dominansen av vannkraft.

– 99 prosent av Norges energiproduksjon kommer fra vann. Denne avhengigheten av vannkraft gjør oss sårbare overfor variasjoner i nedbør og tilsig. Vannkraftproduksjonen kan variere med hele 30 TWh. Det er enormt mye. Denne sårbarheten er alvorlig. Det er derfor viktig å lete etter nye energibærere og nye energiløsninger. Noe annet enn en robust kraftforsyning er ikke akseptabelt, sier Haga, som vil ri flere hester for å bedre situasjonen.

– Det trengs ikke ett, men flere parallelle tiltak. Produksjonen må økes, nettet må forsterkes, vi må ha mer fornybar energi og vi må bli bedre på energiøkonomisering.

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger