Publisert 22. januar 2007

Oslo Tingrett har besluttet å frata Nordsjødykkeralliansen (NSDA) muligheten til å prøve erstatningssøksmålet mot staten i en forent sak med Offshore Dykkerunion (ODU). NSDA protesterer heftig mot vedtaket.

Av: Torstein Schjølberg

Som følge av beslutningen i Oslo Tingrett vil dykkersaken mot staten nå bli kjørt forent mellom ODU og én saksøker representert ved advokat Eivind Ludvigsen. Saken er berammet til 28. februar.

ODU er representert ved advokat Erik Johnsrud, og med Industri Energi som hjelpeintervenient (juridisk medhjelper) etter at godkjennelse fra tingretten ble avsagt forrige uke.

Rolf Guttorm Engebretsen
Foto: Terje Johansen

-Grenser til korrupsjon
NSDA er dermed blitt satt på sidelinjen i en rettssak som dykkernes interesseorganisasjon har kjempet for i flere i år.
– Vi reagerer skarpt på beslutningen av Oslo Tingrett, og har tilbakevist kjennelsen gjennom en juridisk grunnlagt protest, sier
talsmann Rolf Guttorm Engebretsen i NSDA til Petro.no.

Han viser til at det skal holdes møte med domstolen om få dager om saken.

– Vi ser beslutningen som et latterlig forsøk av Staten til å slippe unna forhold som vi gjennom rettssak er i stand til å dokumentere, nemlig at myndighetene visste at de gamblet med dykkernes liv og sikkerhet, sier Engebretsen.

– Vedtaket i Oslo Tingrett grenser til korrupsjon. Vi har anlagt et søksmål som inkluderer det vi mener er brudd på de mest grunnleggende menneskerettighetene. Vedtaket viser at det er ingen demokratisk kontroll i denne saken, sier han.

Engebretsen raser også mot at tidligere NOPEF, nå Industri Energi (IE) skal få anledning til å være hjelpeintervenient i saken.
– At staten har et objektivt ansvar er forlengst fastslått, sier han. Vi trenger derfor ikke en slik dom som ODU og IE legger opp til. Jeg anser dessuten IE for å ha vært delaktig i de overgrep som har skjedd mot dykkerne på norsk sokkel, sier Engebretsen.

– Ikke innrømmet ansvar
Leif Johansen er offshore inspektør i Industri Energi, og er selv tidligere pionerdykker i Nordsjøen.
– Så langt har ikke staten innrømmet juridisk ansvar for nordsjødykkerne, sier han til Petro.no.
Han ønsker ikke å kommentere utsagnene fra Engebretsen ytterligere.
– Industri Energi bruker store ressurser for å hjelpe dykkerne i denne saken, og denne form for mediedebatt det her legges opp til er kun egnet til å ødelegge for dykkernes sak, sier Johansen.

Endret strategi
Retten hadde opprinnelig forent seks saker der dykkere fra pionertiden i Nordsjøen reiser søksmål for å få fastslått at staten har et juridisk ansvar for skader som pionerdykkerne ble påført i oljevirksomhetens første år.

Dette skal ha ført til at NSDA byttet prosessfullmektig og endret saksstrategi.
Advokat Marius Reikerås ble NSDAs nye prosessfullmektig, og meddelte retten i prosesskrift 31.oktober i fjor at det ville være vanskelig å samkjøre saken med ODU deres tre saksøkere.

– Det er utenkelig for mine klienter å samarbeide med en part som ikke har stått opp for dykkerne, uttalte advokat Marius Reikerås på et senere tidspunkt.

Oslo Tingretts beslutning, som ikke kan påankes, kom etter et mellomspill hvor NSDA forsøkte å opprette en forening med advokat Eivind Ludvigsen og saksøkeren han representerer.

Retten mener at spørsmålet om statens eventuelle erstatningsanansvar vil bli tilstrekkelig belyst uten at NSDAs to saker er forent med de øvrige saksøkere. Retten anser også at det stor sannsynlighet for at tingrettens dom vil bli påanket, uansett utfall.

Det framkommer for øvrig i brev som Oslo Tingrett sist uke har sendt alle partene tydelig kritikk mot NSDAs advokat Reikerås. Han skal blant annet konsekvent ha oversett rettens pålegg om å sende prosesskrift til alle sakens parter, noe som retten påpeker har medført et betydelig merarbeid.

Siste fra forsiden

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger