Norsk Industri og Norsk olje og gass inngår V&M-avtale

(Illustrasjonsfoto: Shutterstock)
Publisert 29. juni 2015

En ny standardkontrakt for norsk sokkel er signert av Norsk Industri og Norsk olje og gass.

– Det er et stort potensiale for kostnadsreduksjon og effektivisering i standardiserte kontrakter, og vi er svært fornøyd med å ha fått på plass denne avtalen, sier adm. dir. i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, i en pressemelding.

(Artikkelen fortsetter under videosnutten.)

Forløperne til Norsk Industri

Standardkontraktene har sitt utspring i avtaler inngått mellom Saga, Hydro, Statoil og forløperne til Norsk Industri. Det omfatter rene fabrikasjonskontrakter og totalentreprisekontrakter, og har versjoner tilbake til 80-tallet, med siste versjoner fra 2007.

I 2011 ble det inngått en avtale i KonKraft-regi om å etablere et nytt regime for utvikling, etablering og bruk av standardkontrakter med den hensikt å få flest mulig brukere av disse på norsk sokkel og dermed bidra til mer kostnadseffektiv prosjektgjennomføring. Partene i avtalen ble Norsk olje og gass og organisasjonen Norsk Industri. Det ble opprettet et Standardkontraktstyre (SKS) med representanter fra partene og Norges Rederiforbund og LO som observatører.

Norsk Industri: – Historisk

Modifikasjonskontrakten NTK MOD er den første som har vært gjennomgått. Det har vært oppnevnt et Forhandlingsutvalg som har fått sitt mandat fra standardkontraktstyret. Forhandlingene har pågått siden årsskifte 2012-2013, men nå er man i mål og standardkontraktstyret har godkjent den fremforhandlede NTK MOD 2015.

– Det er historisk at det nå har blitt en avtale mellom Norsk olje og gass og Norsk Industri, og ikke bare mellom Norsk Industri og Statoil. Et nytt regime for videreutvikling av standardkontrakter vil ha stor betydning for petroleumsvirksomheten både på norsk sokkel og internasjonalt, sier Stein Lier-Hansen.

Siste fra forsiden

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger