Ny overvåkingsteknologi oppdager oljesøl rekordraskt

IRIS utvikler teknologi for å overvåke oljesøl.
Publisert 21. april 2016

Forskningsinstitusjonen IRIS har ledet et prosjekt for å utvikle en robotisert miljøplattform til å oppdage selv små oljesøl i sjøvann ved å kjenne igjen DNA-profiler. Teknologien har stort overføringspotensial fra petroleumssektoren til både havbruk og fiske. Kilde: Forskningsrådet

International Research Institute of Stavanger (IRIS) er nå i avslutningsfasen med prosjektet «Molecular-based technical adapatation using oil-degrading bacteria for autonoumous leakage detection» (MOAB). Teknologien er støttet av petroleumsprogrammet PETROMAKS 2 i Norges forskningsråd og oljeselskapene Lundin og ConocoPhillips og testes ut i disse dager hos IRIS i Mekjarvik i samarbeid med norske og amerikanske forskere.

IRIS har samarbeidet med det amerikanske Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) som har utviklet en ubemannet sensorplattform «Environmental Sample Processor» (ESP).

Foto: IRIS
Foto: IRIS

Overvåker oppblomstring av alger

ESP er en robot som fungerer som et flytende laboratorium som varsler om funn i sanntid. Roboten har blant annet blitt brukt  for å overvåke oppblomstring av alger. Forskningen i prosjektet MOAB ved IRIS i Stavanger har gått ut på å tilpasse bruken av roboten til å oppdage olje i vann, skriver NRK Rogaland i en nyhetssak 10. april 2016.

Det roboten egentlig gjør er ikke å oppdage selve oljeutslippet, men å registrere en oppblomstring av mikrober som spiser olje i vann. Finner man dette, tyder det på at det er olje i vannet.

Vil gjøre roboten mobil i nytt prosjekt

Thierry Baussant, forskningsleder ved IRIS (Foto: IRIS)
Thierry Baussant, forskningsleder ved IRIS (Foto: IRIS)

MOAB er i avslutningsfasen, men IRIS har nå fått bevilget støtte fra PETROMAKS 2 i Norges forskningsråd til et nytt prosjekt kalt GENOMAPE som tar sikte på å plassere neste generasjon av roboten om bord i et selvgående undervannsfartøy (autonomous underwater vehicle – AUV).

Dersom vi får til dette, og IRIS klarer å tilpasse roboten på AUV-en, vil det være mulig å benytte roboten for miljøovervåkning i store områder og for eksempel der det er lite infrastruktur, som i fjerntliggende (langt fra land) eller isdekte strøk, forklarer forskningsleder ved IRIS, Thierry Baussant til Forskningsrådet.

Myndighetene er i økende grad opptatt av klima og forurensning, og vår teknologi vil være et viktig instrument i miljøovervåkningen for oljenæringen, sier forskningslederen.

Les også nyhetssak på nettsidene til IRIS om teknologien 

Et hav av muligheter

Teknologien er ikke bare nyttig for oljenæringen, men vil også kunne være nyttig i norsk havbruk som også har utfordringer med miljø og bærekraftig produksjon i vann, påpeker Baussant.

I tillegg til å oppdage oppblomstring av bakterier, kan roboten nemlig også oppdage patogener, som er sykdomsfremkallende mikroorganismer som indikerer sykdom, virus eller andre sykdommer som for eks. fisk kan få, fortsetter forskningslederen.

Roboten kan også bruke environmental DNA (eDNA) som gjør at man kan bruke ulike markører for eksempel hos en fiskebestand til å fortelle hvor fisken er. Informasjonen om hvor fisken befinner seg kan dermed sendes til en fiskebåt slik at den får beskjed om hvor den skal fiske.

– Det er et hav av muligheter, avslutter Baussant.

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger