Publisert 2. januar 2007

1. januar overtok Ellen Hambro (42) som toppleder i Statens forurensningstilsyn (SFT). Hun overtar etter Håvard Holm som frykter SFT er i ferd med å bli en ufarlig sandpåstrøer.

Ellen Hambro
Foto: SFT

– En av mine viktige oppgaver blir å videreføre og utvikle direktoratet som en fast og tydelig iverksetter av miljøpolitikken, sier Ellen Hambro.

Hambro er utdannet jurist, og er den første kvinne som er beskikket som SFT-direktør.

– Jeg gleder meg til å ta over ansvaret som øverste leder for SFT. Selv om SFT gjennom sin trettiårige historie har bidratt til å løse mange miljøproblemer, står verden overfor enorme utfordringer knyttet til særlig klimaendringer og miljøgifter. SFT har gode muligheter til å påvirke utviklingen gjennom våre virkemidler og de solide miljøkunnskapene vi besitter, sier hun til SFTs nettsider.

Hambro kommer fra stillingen som ekspedisjonssjef i Landbruks- og matdepartementet, der hun har vært siden 2004. Før dette arbeidet hun 13 år Miljøverndepartementet, hvor hun har hatt ansvar for både kjemikalie- og avfallspolitikken.

– Jeg kjenner SFT som en meget kompetent etat, med høy faglig integritet og med flinke medarbeidere. En av mine viktige oppgaver blir å videreføre og utvikle direktoratet som en fast og tydelig iverksetter av miljøpolitikken, sier Hambro.

-Ufarlig sandpåstrøer
Avtroppende sjef Håvard Holm sa i desember i fjor at han frykter at tilsynet er i ferd med å bli en ufarlig sandpåstrøer.

– Vi har en petroleumsseksjon som skal gi tillatelser til omfattende aktivitet på sokkelen. Seksjonen har 10-12 medarbeidere. Vi har en klimaseksjon som skal gi Regjeringen råd og være med på å forme politikk for CO2-utslipp og CO2-deponering. Vi har ikke engang én million kroner i året til å foreta selvstendige utredninger og analyser, sa Holm.

På motsatt side står ifølge Holm Olje- og energidepartementet, Oljedirektoratet, Petoro, NVE, oljeselskapene og en hel rekke andre aktører som har ett mål: å finne og utvinne mest mulig olje og gass.
– De har hundrevis av meget høyt kvalifiserte folk. Det er David mot Goliat. I forhold til oppgavene SFT egentlig har, stiller vi meget svakt. Det holder ikke å ville, hvis vi ikke har folk og kunnskap nok, sa Holm.

Holm pekte på at konsekvensen blir at SFT ikke lenger får sjekket søknader skikkelig.
– Konsekvensen kan bli alvorlig for norsk natur og miljø. Spesielt innen CO2-problematikken er jeg engstelig, sa Håvard Holm som har vært SFT-direktør i ti år.

Siste fra forsiden

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger