Publisert 16. januar 2007

Boreriggen «Polar Pioneer» begynte tirsdag boringen for Hydro på Nucula-strukturen i Barentshavet.

«Polar Pioneer» borer 45 kilometer
nord for Nordkapp. Foto: Statoil

Feltet Nucula ligger bare 45 kilometer nord for Nordkapp. Boringene vil være nærmere land enn noen andre i Norge. Klager fra miljøorganisasjoner medførte at Miljøverndepartementet som siste instans ga Hydro tillatelse til boringen.

Det er ventet at boringen vil ta om lag 40 dager. Hammerfest vil bli brukt som base både for helikoptertransport og forsyninger til leteriggen.

Det er ifølge Hydro lagt opp til en omfattende oljevernberedskap.
Flere av oljevernsystemene til Norsk Oljevernforening For Operatørselskaper (NOFO) vil være i området under boringen, og det er inngått avtale med 17 lokale fiskefartøyer med en responstid på 24 timer. I tillegg er både helikopter og overvåkingsfly tilgjengelige for å bistå i en eventuell aksjon.

Hydro avholdt i desember både kurs og praktisk øvelse i Honningsvåg for alle som er tiltenkt en rolle i en eventuell oljevernoperasjon i forbindelse med leteboringen.

Foto: Hydro

Utvinningstillatelsen ble tildelt i mars 2006.
– Vi er meget fornøyd med at vi har fått til å bore denne brønnen så raskt etter tildeling. Det understreker Hydros vilje til å satse i Barentshavet, sier letesjef Tore Lilloe-Olsen i Hydro.

– Vi er også meget stolte av den miljømessige profilen som er satt opp for denne boringen. Både når det gjelder planlagt utslipp til sjø og beredskap er denne boringen i ypperste klasse, sier Lilloe-Olsen.

Omstridt

Hydro fikk først ja til prøveboring på Nucula-strukturen av Statens Forurensingstilsyn (SFT), men Bellona og Natur og Ungdom klaget på vedtaket.

Miljødepartementet som klageinstans behandlet klagen, og opprettholdt avgjørelsen til SFT.
– På bakgrunn av en vurdering av miljøkonsekvensene av denne konkrete leiteboringen, mener departementet at det er forsvarlig å opprettholde tillatelsen som SFT har gitt, skrev departementet i en pressemelding i desember i fjor.

Bellona-leder Frederic Hauge ga overfor NRK uttrykk for at miljøvernminister Helen Bjørnøy ikke har forstått sitt ansvar når hun kunne gi tillatelse til boringen.

Siste fra forsiden

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger