Optimisme blant petromaritime bedrifter

Publisert 6. januar 2011

I en spørreundersøkelse tror halvparten av petromaritime bedrifter på økt omsetning i 2011, og tre av fire vil investere mer eller likt som i fjor. Men bildet er ikke bare idyllisk. Økt oljepris og land i gjeldskrise kan hindre nye investeringer.

Relaterte saker
  • Kontrakter til 70 offshoreskip i år
  • Kraftig fall for offshore nybygg

Av Elisabeth Fiveland

Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordland har gjennomført spørreundersøkelsen, som viser økt optimisme. Da Forumet gjorde tilsvarende øvelse i fjor, svarte 23,5 prosent at omsetningen ville bli god, mens i år svarer nesten 53 prosent positivt på samme spørsmål.

I 2010 svarte 67 prosent at omsetningen ville bli middels, mens i år tror 42 prosent på grei omsetning. Bedriftenes tro på dårlig omsetning er redusert fra 9,5 prosent i fjor til 4,7 prosent i år.

Investeringsviljen viser samme trend – økende optimisme.

Fall i omsetning
Rederienes på Haugalandet og i Sunnhordland omsatte for rundt tolv milliarder kroner i 2009. Året etter øker tilsvarende tall til nesten tretten milliarder. Rederiene blir ofte sett som motoren for resten av leverandørindustrien.

Samlet omsatte den petromaritime klyngen på Haugalandet og i Sunnhordland for 30,5 milliarder kroner i 2010. Det er tre milliarder kroner mindre enn foregående år. Troen på framtiden råder til tross for nedgangen.

– I 2011 tror vi at vi samlet sett vil se et noe høyere aktivitetsnivå enn i 2010. Bedriftene vil også være opptatt av å posisjonere seg for enda høyere aktivitet i 2012, konkluderer Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordland i en pressemelding.

Forumet påpeker imidlertid at stigende oljepris kan påvirke aktivitetsnivået negativt. Gjeldskrisen i Europa og utviklingen i kinesisk økonomi, kan også være avgjørende.

– Skulle for eksempel Spania og Italia få vansker med å betjene gjelden sin og Kina miste noe av den trekkraften landet har hatt i verdensøkonomien i dette århundret, kan situasjonen fort bli vanskelig også for den maritime næringen på Haugalandet og i Sunnhordland, heter det.

– Konsekvensutred nord
Daglig leder i forumet, Sverre Meling jr., er klar på hva han mener må til for å hindre at petroleumsaktiviteten faller.

– Det er viktig at det i 2011 blir igangsatt en konsekvensutredning av petroleumsvirksomhet i Nordland VI, VII og Troms II, påpeker Meling.

Den regionale petromaritime klyngen i Forumet sysselsetter færre i fjor sammenlignet med i forfjor. I 2010 var 15.024 haugalendinger og sunnhordlendinger ansatte i næringen, mens tilsvarende tall for 2009 var 15.127.

Forskjellen er imidlertid stor mellom verft og rederi. Verftene måtte klare seg med 25 færre ansatte i 2010 sammenlignet med 2009.

Samtidig sysselsatte rederiene flere i samme periode, og næringen fikk 255 nye ansatte fra 2009 til 2010. Økningen er imidlertid størst blant utenlandske sjøfolk, mens antall norske sjøfolk er redusert.

Regional undersøkelse
Av 111 bedrifter som ble invitert til å delta i undersøkelsen, fikk Forumet svar fra 77 bedrifter.

De 30 største er følgende: Aibel Haugesund, Aker Elektro, Aker Stord, Apply Leirvik, Bauer-Nilsen, Bergen Group Skarveland, DeepOcean, DeepWell, Dof Management, Eidesvik Offshore, Eidsvik Skipsbyggeri, Hatteland Display, Hellesøy Verft, Imenco, Karmøy Winch, Knutsen O.A.S. Shipping, Kopervik Ship Mangement, Lorentz Sotresund & Sønner, Marine Aluminium, North Sea Container Line, PDS Protek, R.G. Hagland, Riise Underwater Engineering, Sandfrakt, Solstad Offshore, Umoe Schat-Harding, Vassnes Gruppen, Wärtsila Norge, West Contractors og Østensjø Rederi.

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger