– På lang sikt ser det robust ut

Espen Norheim under sitt innlegg på Oljebransjens bore- og riggkonferanse. Foto: Toril Hole Halvorsen
Publisert 26. mai 2016

Ifølge partner i Ernst & Young, Espen Norheim, er det usikkerhet i markedet på kort sikt, mens det på lang sikt ser stabilt ut. – Jeg ser en kjempediger sol; det er bare lengden på tunnelen, sier han.

Norheim åpnet torsdag dag to av Oljebransjens bore- og riggkonferanse i Stavanger.

Han snakket blant annet om leverandørindustrien, markedsutvikling med spesielt fokus på riggmarkedet, og leverandørene som leverer til riggmarkedet.

– Det fundamentale på sikt ser veldig stabilt ut. Men er dette spesielt i forhold til det generelle sykliske?, spør Norheim. – Vi prøver å finne ut om det er det, sier han.

Store usikkerhetsmoment

Norheim påpeker at ingen kan se inn i fremtiden, og at det for tiden er veldig store usikkerhetsmoment knyttet til markedet.

– På kort sikt vet vi ikke, men på lang sikt ser det mye mer robust ut, sier han.

– Vi ser at når det gjelder olje og gass, så skal vi nyte godt av det i energibildet frem til 2030-2040.

Nedgangen man er inne i var mye mer brutal enn noen kunne forestille seg, noe som gir indikasjoner, ifølge ham.

– Vi prøver å modelere hvordan dette systemet oppfører seg i forhold til antall hull som blir drillet i bakken i løpet av et år. Men her er det store usikkerheter. Kvaliteten på dataene rundt i de forskjellige olje- og gass-regionene er det en betydelig variasjon på, sier han.

Fire brønner per rigg per år

Onshore ligger man på rundt 100.000 brønner på land, og offshore på rundt 3.500 brønner.

– Når markedet hadde høy aktivitet hadde vi cirka 300 flytere og 500 jackuper. I tillegg når du skal prøve å skjønne antall brønner offshore, må vi ta med oss de faste installasjonene. Da får vi cirka 1.000 rigger – mobile og faste.

– Dermed ligger vi på i underkant av cirka fire hull per rigg per år, sier han.

Svak oppgang

– Når vi da ser fremover ser vi en svakere oppgang. Vi ser at det har begynt å løsne i noen deler av oljeservice-verdikjeden, sier Norheim.

– Markedet sett fra norsk oljeservice perspektiv så er det cirka 45 prosent investeringer, cirka 13 prosent mot produksjonsstøtte og det resterende går mot eksport.

– Vi mener at de som har den mest robuste short-medium term forward-looken er de som jobber mot lisensene.

Kostnadskutt må ned og oljepris må opp

– Hvis vi tar et knippe av globale oljeselskap, og ser hvordan deres kontantstrømmer aggregerte. Så ser vi at til tross for den effekten som er tatt ut i investeringskutt og i kostnadseffektivisering, så må de fremdeles 20 prosent ned, og så må oljeprisen 20 prosent opp, for at de skal være kontantstrømnøytrale, sier han.

Ifølge Norheim tilsier det at per nå er E&P på kostnadsnivå lik 2011, men oljeselskapene må ned til 2007-nivå, og så må oljeprisen opp til rundt 60 dollar fatet.

– Vi ser at oljeprisen er i oppadgående trend. Nå må vi bare få tillit til at den trenden er riktig, så vi kan begynne å planlegge med de nye prisene, sier han.

Ikke-fungerende marked

– Slik vi opplever markedet i dag, så er ikke det et fungerende marked. Dette er et marked som er preget av innkjøpsstopp og av et ekstremt kontrollsystem over investeringer, sier Norheim.

Ifølge ham må vi ut av dette markedet for å komme inn i et fungerende marked med en balanse mellom kapasitet og etterspørsel.

– Jeg ser en kjempediger sol; det er bare lengden på tunnelen, sier han.

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger