Publisert 16. juli 2007

Etter år med resultatløse samtaler og hatsk retorikk er avviklingen av det nordkoreanske atomvåpenprogrammet omsider i gang.,NTB

Myndighetene i landet bekreftet søndag at de har stengt sin eneste fungerende atomreaktor, som er en del av Yongbyon-anlegget nord for hovedstaden Pyongyang. Våpeninspektører fra FN var i ferd med å undersøke anlegget for å kontrollere at opplysningene stemmer.

– Vi har holdt det vi har lovet og det før fristen. Det viser at vi står fast på å gjennomføre vår del av avtalen, sier en talsmann for Nord-Koreas utenriksdepartement til landets offisielle nyhetsbyrå KCNA.

Prosessen med å avvikle våpenprogrammet vil fortsette hvis USA og andre land kan tilby motytelser, heter det i en uttalelse fra departementet.

Fyringsolje
Den nordkoreanske regjeringen har gått med på å avvikle atomvåpenprogrammet i bytte mot forsyninger av fyringsolje, ris og andre varer, i tillegg til store pengeoverføringer som lenge ble holdt tilbake. Yongbyon-reaktoren skal ha blitt stengt lørdag, samme dag som det første skipet med 50.000 tonn fyringsolje nådde fram til landet.

Samtidig ankom våpeninspektørene fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) for å gjennomføre de første tekniske undersøkelsene i Nord-Korea på fem år.

De nordkoreanske lederne innrømmet i 2002 at det hadde et hemmelig program for anriking av uran. Striden om landets atomanlegg har pågått siden da, og den spisset seg til da Nord-Korea i fjor gjennomførte en atomprøvesprengning.

– Oppmuntrende
Landene som har deltatt i de såkalte sekslandssamtalene om det nordkoreanske atomprogrammet, reagerte positivt på nyheten om at Yongbyon-reaktoren var stengt.

– Dette er et oppmuntrende framskritt i arbeidet med å løse det nordkoreanske atomspørsmålet, heter det i en uttalelse fra nabolandet Sør-Korea.

En talsmann for regjeringen i Russland sier han tror skrittet som nordkoreanerne nå har tatt, vil gjøre det mulig å oppnå målet om å fjerne alle atomvåpen fra den koreanske halvøya.

Flere krav
Amerikanske myndigheter er noe mer forsiktige. USAs sjefforhandler Christopher Hill sier det er viktig å huske at stengningen av Yongbyon-reaktoren kun er et første skritt mot målet om full avvikling av atomvåpenprogrammet.

– Naturligvis er vi svært glade for at dette skrittet er tatt. Men vi må forstå hvor lang tid det tok å komme hit, sier Hill.

Den nordkoreanske ministeren Kim Myong Gil, som er en del av landets FN-delegasjon i New York, sier prosessen med å avvikle våpenprogrammet vil fortsette hvis USA og andre land parallelt gjør nye motytelser. Det viktigste vil være å heve økonomiske sanksjoner og fjerne Nord-Korea fra listen over land som støtter terrorisme.

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger