NCE Subsea ble Global Centre of Expertise

Aministrerende direktør Owe Hagasæter i GCE Subsea er glad for den velfortjente statusoppgraderingen. (Foto: GCE Subsea)
Publisert 13. juni 2015

NCE Subsea i Bergen har endelig oppnådd målet om å få status som såkalt ”Global Centre of Expertise.” Næringsminister Monica Mæland og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner presenterte fredag de syv nye norske næringsklyngene som nå inngår i det nasjonale klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters, og kunne da røpe at NCE Subsea (Norwegian Center of Expertise) nå var oppgradert til Global Centre of Expertise (GCE).

”Innovative klynger og næringsmiljøer har meget gode forutsetninger for å ta en ledende rolle i omstillingen og fornyelsen av norsk næringsliv. Markedsutvikling og omstilling er også et av målene for GCE Subsea, som med ny status som Global Centre of Expertise nå er en av tre norske næringsklynger i det som kan kalles næringslivets elitedivisjon,” heter det i en melding fra Innovasjon Norge.

”Med ny status som Global Centre of Expertise skal GCE Subsea bidra til å utvikle mulighetene for anvendelse av norsk undervannsteknologi og –kompetanse på nye internasjonale markedsområder som havvind, offshore havbruk og mineralutvinning,” sies det i meldingen.

Klar for neste fase
– Dette gir oss en mulighet til å tenke lenger enn til olje og gass. Norsk undervannsteknologi ble utviklet for å produsere olje og gass. Det anser vi som fase en. Nå kan vi gå til fase to, der vi kan se nye muligheter for denne teknologien og kompetansen på andre områder, sier Owe Hagesæther, CEO i GCE Subsea.

GCE Subsea omfatter rundt regnet 125 deltakerbedrifter i Bergens-regionen med tyngdepunkt innen undervannsinstallasjoner, drift og vedlikehold av subsea produksjonssystemer der norsk teknologi og kompetanse allerede er i verdensklasse med en markedsandel på rundt regnet femti prosent av verdensmarkedet.

Klyngesamarbeid over flere år har bidratt til et sterkt fundament for videre posisjonering av norsk subsea kompetanse og teknologi.

– Med GCE-satsingen har vi på den ene siden som mål å styrke konkurransekraften til næringen. På den andre siden er det også et mål å bidra til å utvikle bedre og ny bruk av norsk undervannsteknologi og -kompetanse innenfor nye internasjonale markedsområder som havvind, oppdrett og mineralutvinning, sier Hagesæther.

Siste fra forsiden

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger