Publisert 1. februar 2007

Russlands president Vladimir Putin har ingen politisk kronprins og vil ikke ha noen heller. Russernes neste statssjef skal være fritt og demokratisk valgt, fastslår Putin.

NTB

Russerne kan glede seg over sterk økonomisk vekst, framholdt Putin på sin årlige pressekonferanse i Moskva torsdag. Han tilbakeviste anklager om at Russland bruker sin finansielle styrke til å vise politiske muskler.

– Vi får hele tiden høre at Russland misbruker sine økonomiske ressurser til å oppnå utenrikspolitiske mål. Dette er rett og slett ikke sant, framholdt presidenten overfor pressefolk i Den runde hall i Kreml.

Levestandard
Han fastslo samtidig at det overordnede målet er å heve levestandarden for russere flest, samtidig som avstanden mellom rike og fattige skal reduseres. – Myndighetene må også sørge for at det holdes demokratiske valg, slik at folket kan utpeke sine ledere, sa Putin.

Kritikere har anklaget regjeringen i Kreml for å undergrave folkestyret ved å kjøre mediene i stramme tøyler og kvele demokratisk opposisjon. Enkelte spår at valget på Putins etterfølger blir en nøye registrert forestilling der utfallet er gitt på forhånd.

Putin er personlig svært populær blant russerne, og mange mener at den kandidaten han peker på, vil ha en stor fordel ved presidentvalget. Den sittende presidenten har til nå ikke villet nevne noen favoritt, men han sa torsdag at han vil komme med en anbefaling i god tid før valget som skal holdes 2. mars neste år.

Kandidater
Analytikere har nevnt visestatsminister Dmitrij Medvedev, som også er styreformann i det store gasselskapet Gazprom, som en mulig etterfølger etter Putin. Andre peker på forsvarsminister Sergej Ivanov, som har vært kalt Putins høyre hånd – men presidenten selv velger altså å tie om hvem han foretrekker.

Mens Putins anseelse holder seg høy på hjemmebane, er den blitt skadet internasjonalt av drapene på den Kreml-kritiske journalisten Anna Politkovskaja i Moskva og på den eksilrussiske eksspionen Aleksandr Litvinenko i London. – Hun var temmelig besk i sin kritikk av myndighetene, og det er bra, sa Putin om Politkovskaja torsdag.

Om Litvinenko nøyde han seg med å gjenta at den tidligere agenten var en liten brikke i et stort puslespill, og ikke utgjorde noen alvorlig trussel mot Kreml. Litvinenko satt overhodet ikke på noen hemmeligheter, sa Vladimir Putin torsdag.

Siste fra forsiden

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger