Publisert 25. juli 2007

Russland er i ferd med å sende en dykkerekspedisjon til havbunnen under Nordpolen. Området er omstridt, og er antatt å inneholde store oljereserver.

Førstkommende søndag skal miniubåten «Mir» sendes ned på havbunnen 4.200 meter under Nordpolen. Det skriver NRK Nordnytt, som baserer seg på en melding fra BBC.

Miniubåten blir fraktet fra Murmansk til Nordpolen ombord på skipet «Akademik Fjodorov», som seiler i kjølvannet til den atomdrevne isbryteren «Rossija».

Russland mener området under Nordpolen er en forlengelse av landets kontinentalsokkel. USA og flere andre land bestrider dette kravet, og FN har foreløpig ikke tatt noen beslutning i dette spørsmålet.

– Arktis er vårt og vi burde demonstrere vår tilstedeværelse. Det har parlamentsmedlem og tidligere polfarer Artur Chilingarov uttalt til russisk TV.

Ifølge BBC er det issmeltingen i Arktis som har gjort det mulig å få tilgang til de antatt store oljereservene i området. Teamet ombord på miniubåten skal foreta vitenskapelige undersøkelser, og skal visstnok også legge igjen et russisk flagg og en kapsel med et budskap til framtidige generasjoner.

Ifølge FNs havrettskonvensjon kan stater gjøre krav på en økonomisk sone på inntil 200 nautiske mil fra kysten. Denne sonen kan i noen tilfeller bli utvidet, dersom landet kan bevise at den geologiske strukturen på kontinentalsokkelen er lik landets eget territorium.

For øyeblikket er det ingen stater som har anerkjente rettigheter til ressursene på og rundt Nordpolen. Området blir administrert av FNs internasjonale havbunnsmyndighet (International Seabed Authority).

Siste fra forsiden

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger