Seadrill vil ha enda mer

Publisert 3. januar 2011

Etter riggbonanza i høst vil Seadrill ha enda mer. Nå kjøper selskapet to nye halvt nedsenkbare rigger for boring på ultradypt vann. Verdien på de to riggene er over syv milliarder kroner.

Av Inger Johanne Stenberg

Det er de to halvt nedsenkbare riggene «Seadragon I» og «Seadragon II» som skal over i Seadrills eier når de leveres i første kvartal i år, og fjerde kvartal. Verdien på de to prosjektene er 1,2 milliarder dollar, eller over syv milliarder kroner. Dette inkluderer prosjektledelse for den gjenstående konstruksjonsperioden, boreutstyr, samt operasjonsforberedelser.

Seadrill har sikret seg lån for å gjennomføre investeringen, og de to nye riggene vil fungere som sikkerhet for lånet.

Den første riggen som klargjøres har en femårskontrakt på plass allerede, men på grunn av utsatt levering kan det være at kontrakten må gjennomgås på nytt. Den andre riggen har foreløpig ingen kontrakt.

– Vi forventer at behovet for ultradypvannsrigger vil øke de neste årene. Denne investeringen øker vår tilgang til markedet på et akseptabelt prisnivå og håndterbar risiko. I tillegg er vi allerede godt kjent med designet og utstyret på riggene, og vi er fornøyde med å fortsette vårt gode samarbeid med Jurong-verftet, sier administrerende direktør hos Seadrill, Alf C. Thokildsen.

Seadrill sikret nylig to oppjekkbare rigger fra det kinesiske verftet Dalian Shipbuilding, samt opptil fire boreskip for ultradypt vann fra Samsung. I tillegg har selskapet nylig overtatt riggen «Petrojack IV».

Styreleder for Seadrill, John Fredriksen, sier i en børsmelding at break-even kostnadene for riggen inkludert operasjonskostnader, skatt og gjeld, vil ligge på omkring 385.000 dollar dagen.

Riggene som nå kjøpes er basert på Moss Maritime CS50 MK II designet, og riggene er utstyr med boreutstyr fra NOV. Begge riggene kan operere på dyp mellom 3.000 og 10.000 meter.

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger