Publisert 4. oktober 2007

Ledelsen ved Snøhvit-anlegget i Hammerfest kalles inn på teppet av Statens Forurensingstilsyn (SFT) etter å ha avdekket flere avvik under faklingen.

NTB

Foto: StatoilHydro

Røyken fra Snøhvit-anlegget inneholder kreftfremkallende stoffer. SFT mener StatoilHydro har brutt regelverket, skriver Finnmark Dagblad. Partene skal møtes i neste uke.

Ifølge avisen viser en ny SFT-rapport at utslippene fra gassfakkelen har vært langt høyere enn tillatt. Informasjonssjef Sverre Kojedal ved Snøhvit sier imidlertid til NRK at de anser at de har holdt seg innenfor de utslippstillatelsene som foreligger.

Det SFT først og fremst reagerer på er at de ikke ble varslet om de store utslippene i forbindelse med oppstarten av LNG-anlegget utenfor Hammerfest. Over flere uker har byen blitt sotet ned som følge av gassavbrenningen.

Ikke helsefare
– Prøvetakingen har vist at sotpartiklene i røyken fra fakkelen binder opp PAH-forbindelser, sier kommunelege Anne Grethe Olsen i Hammerfest til NTB.

Hun sier det likevel ikke er noen grunn til å endre på konklusjonen om at røykutslippene fra Hammerfest ikke er helsefarlige for befolkningen.

– PAH er et kreftfremkallende stoff som er farlig under langtidspåvirkning. Når Melkøya-anlegget i Hammerfest går over i produksjonsfasen, vil faklingen bli begrenset til en gang i måneden. Jeg har konsultert en rekke eksperter som alle legger vekt på at eksponeringen skjer over kort tid, sier kommunelege Anne Grethe Olsen.

Rutinesvikt
Direktør i SFTs næringslivsavdeling Signe Nåmdal sier tilsynet reagerer på at de ikke er varslet, og ble kjent med dem gjennom media. SFT reagerer også på at StatoilHydros målestasjon har vært ute av drift i store deler av september da faklingen pågikk for fullt. Nedbørssamleren som selskapet har benyttet er av et materiale som ikke holder på viktige kvikksølvforbindelser. Det er derfor ikke mulig å få brakt på rene om det er sluppet ut kvikksølv.

– Det er et krav at StatoilHydro skal varsle SFT så fort som mulig dersom det oppstår unormale forhold som har eller kan få forurensningsmessig betydning. Det har ikke blitt gjort her. Dessuten påpeker vi sterkt at rutinene for overvåking ikke har fungert, sier Nåmdal til Finnmark Dagblad.

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger