Publisert 22. januar 2007

13 år etter at Thorbjørn Berntsen (Ap) kalte sin britiske ministerkollega for en «drittsekk», er Norge blitt en verre utslippssynder enn Storbritannia.

NTB

For selv om Storbritannia fortsatt sliter med atomavfall og andre miljøproblemer, er det et faktum at de nå slår Norge ned i støvlene på viktige miljøindikatorer som klimagassutslipp, utslipp av nitrogenoksider (NOx) og flyktige organiske forbindelser, mer kjent som oljedamp.

Ikke glemt
Her får Norge stryk av EUs miljøbyrå (EEA). På fire av åtte miljøindikatorer blir vi slått av Storbritannia, på de fire siste er vi på samme nivå som britene.

– Vi får håpe britene har glemt nå, sier seniorforsker Jørgen Wettestad ved Fridtjof Nansens Institutt. Men det har ikke John Gummer, den tidligere britiske miljøvernministeren som var mål for Thorbjørn Berntsens «drittsekk»-utblåsning i august 1993.

– Skuffende
– Norge har vært en ledende miljønasjon og det er skuffende for alle landets venner at dere har havnet så langt ned på listen. Særlig skuffende er det fordi Brundtlandkommisjonen rapport om en bærekraftig utvikling feirer 20-årsjubileum i år, sier Gummer til Bergens Tidende.
Gummer er i dag parlamentsmedlem for det konservative partiet i Storbritannia.
– Jeg vil ikke bruke noen harde ord, men ser fram til å få Norge opp på toppen av listen, sammen med Storbritannia, sier Gummer.

3-0 til England
Her er noen fakta om utslippssituasjonen i de to landene:

* Drivhusgasser:
Norge har så langt økt utslippene med over 9 prosent.
Storbritannia er i godt gjenge til å nå sine forpliktelser om utslippskutt på 12,5 prosent. Landet har så langt kuttet drivhusgassutslippene med 14,6 prosent, og er blitt en pådriver for å få EU med på en tøffere klimapolitikk.

* Nitrogenoksider (NOx):
Norge er helt ute av kurs for å nå målet i den såkalte Göteborg-protokollen. Her har Norge forpliktet seg til å redusere utslippene til 156.000 tonn. I 2005 var de norske utslippene av NOx 38 prosent over kravet i protokollen.
Storbritannia er nærmere målet enn Norge, og har maktet langt større utslippskutt enn vi har.

* Flyktige organiske forbindelser (NMVOC):
Norge må redusere utslippene av oljedamp med 12 prosent fra 2005-nivå til 2010 hvis vi skal holde Göteborg-løftet. Her regnes sjansene som bedre for å lykkes.
Storbritannia er i rute for å nå sin nasjonale målsetting, og har redusert utslippene av disse miljøgiftene med godt over 40 prosent.

Surt
På toppen av dette er Norge ennå ikke helt i mål for å nå Göteborg-protokollens mål om kutt i svoveldioksid, en av hovedårsakene til sur nedbør.

Britene derimot, har ifølge EEA allerede gjort jobben når det gjelder å få ned utslippene av langtransporterte forsurende stoffer som forårsaker skogsødeleggelser og døde fiskevann.

– Andre lands reduksjoner har bedret norsk miljøtilstand merkbart, men på hjemmebane går det veldig trått, konstaterer seniorforsker Jørgen Wettestad.

Siste fra forsiden

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger