Stabilt høyt investeringsnivå

Publisert 14. november 2013

Høy aktivitet i norsk petroleumsnæring de siste årene har bidratt til at Norge har hatt en langt bedre utvikling enn våre handelspartnere i etterdønningene av finanskrisen.,Næringen har bidratt positivt i en tid hvor markedsutsiktene for vår tradisjonelle eksport har blitt stadig svakere. Det kommer frem i Norsk olje og gass’ konjunkturrapport.

– I en tid hvor mange ønsker å dempe aktiviteten på norsk sokkel, er det verdt å minne om at norsk petroleumsnæring i overskuelig fremtid vil ha en viktig rolle både når det gjelder å sikre verden nok energi, sikre staten fortsatt høye inntekter og norske arbeidsplasser, sier Bjørn Harald Martinsen, fagsjef økonomi i Norsk olje og gass.

Fortsatt høy aktivitet
Utsiktene for de kommende årene viser en verdensøkonomi hvor veksttakten blir liggende under historiske nivåer. Med god funnutvikling, nye utbyggingsprosjekter foran oss og en oljepris i nærheten av dagens nivåer, er det likevel grunnlag for et fortsatt høyt aktivitetsnivå på norsk sokkel.
Norsk olje og gass’ Konjunkturrapport 2013 har med dette som bakgrunn fått tittelen «Fortsatt høy aktivitet – i en fortsatt usikker verden».

– Nærmer oss en topp
Målt i faste 2013-kroner anslås investeringene fra petroleumsindustrien i år til 219 milliarder kroner, økende til 224 milliarder kroner i 2014. Investeringene i årene 2015-2018 anslås samtidig å bli liggende på rundt 200 milliarder kroner årlig.

– Etter flere år med investeringsvekst på norsk sokkel nærmer vi oss nå en topp. Aktivitetsnivået de nærmeste årene vil samtidig holde et jevnt høy nivå, sier Martinsen.

Flere funn – stabilisering av produksjonen
Så langt i 2013 er det gjort 15 funn på sokkelen. Det samlede ressurspotensialet er på linje med resultatet for fjoråret. Et flertall av funnene er samtidig små og avhengige av en rekke faktorer om det skal lønne seg å bygge dem ut til felt.

– Etter snart et tiår med fallende produksjon fra sokkelen, står vi igjen ved et vendepunkt hvor produksjonen på ny er økende. Skal denne trenden fortsette inn i neste tiår er vi imidlertid avhengige av å gjøre nye funn. Det er fortsatt et betydelig ressursgrunnlag på norsk sokkel. Samtidig er bare rundt 40 prosent av sokkelen, hvor en forventer at det kan finnes petroleum, åpnet, sier Martinsen.

Norsk olje og gass ser svært på positivt på at regjeringen ønsker å holde et forutsigbart og høyt tempo når det gjelder å tildele nye områder for petroleumsaktivitet fremover.

– Høy og jevn aktivitet er den viktigste driveren for å utvikle olje- og gassnæringen videre. Olje- og gass er en viktig del i alle scenarioer om fremtidig energiforsyning. I tillegg vil vår teknologi og kompetanse spille en sentral rolle for hvordan ressursene best kan utvinnes både på dypere vann og på miljømessig forsvarlig måte, sier Martinsen.

Kostnadspress
Kostnadsutviklingen, sammen med usikre energipriser, utgjør næringens viktigste utfordringer. Petroleumsnæringen må ha fokus på kostnader for å stå bedre rustet mot lavere energipriser. Dette forsterkes av endringer i rammebetingelsene, slik vi har sett i år, som bidrar til at prosjekter gjennomgås på ny med tanke på effektivisering og kostnadskutt.

– Kostnadene på norsk sokkel økte kraftig i årene før finanskrisen satte inn, men har i senere år blitt mer avdempet. Våre anslag peker i retning av en fortsettelse av denne trenden, og en moderat kostnadsutvikling i perioden frem mot 2018, sier Martinsen.

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger