Publisert 11. juli 2007

Statoil har inngått avtale om en betydelig eierandel i teknologiselskapet Sway. Første fullskala vindmølle ventes ferdig om tre til fem år.,

Prosjekteringen av havmøllepiloten starter
allerede i høst. (Illustrasjon: Sway)

Sway har utviklet lovende løsninger for flytende havmøller på dypt vann, og gjennom aksjeutvidelse har selskapet fått inn Statoil, Scatec og Lyse som nye, langsiktige eiere, melder Statoil.

Aksejutvidelsen er på 150 millioner kroner. Av dette forplikter Statoil seg til 75 millioner under forutsetning av at Sway møter avtalte milepæler.

Første fullskala vindmølle forventes ferdig bygget og installert i 2010-2012.

– Vi ser et stort potensial for energiproduksjon fra vindmøller til havs. Statoil jobber aktivt med forretningsutvikling innenfor nye og renere energiløsninger. Vår offshorekompetanse gir oss et godt grunnlag for å være i front i utviklingen av framtidsrettet teknologi for fornybar energi til havs, sier Ann-Elisabeth Serck-Hanssen, leder av Statoil Ny energi.

I tillegg til eierandeler i Sway kjøpte Statoil 27. juni 14 prosent eierandel i ChapDrive.

Investeringene i Sway og ChapDrive er Statoils første direkte investeringer knyttet til videreutvikling av vindkraftteknologi.

Begge teknologiselskapene ønsker å få fram gode, tekniske og kommersielle løsninger som i vesentlig grad bidrar til økt effektivitet. Det vil i sin tur redusere kostnadene med produksjon av vindkraft.

– Ved å delta aktivt i utviklingen av framtidsrettede vindteknologier innenfor flere anvendelsesområder kan Statoil styrke sin posisjon som framtidig produsent av energi fra havmøller. En satsing på teknologi, kompetanseutvikling samt utvikling av operasjonell erfaring og markedsposisjoner vil gi Statoil et solid fundament for å delta i dette vekstmarkedet, sier Per Øyvind Hjerpaasen, leder av fornybar energi i Statoil Ny energi.

Ifølge Hjerpaasen er potensialet for produksjon og avsetning av lønnsom energi fra havmøller meget stort både fra norsk sokkel og internasjonalt. Hjerpaasen understreker at selskapets satsing ikke er begrenset til norsk sokkel.

Statoil vil også vurdere internasjonal prosjektdeltakelse, skriver selskapet i en melding.

Siste fra forsiden

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger