Publisert 9. januar 2007

Venezuelas president Hugo Chávez har i en tale truet med å kaste utenlandske selskaper ut av tungoljevirksomheten, som Statoil er engasjert i.

Av: Astri Sivertsen

I talen som ble holdt da en ny regjering ble innsatt mandag, varslet Chávez en omfattende nasjonalisering av landets energi- og kommunikasjonssektorer.

Ifølge NA24.no nevnte han spesielt selskaper som driver med oppgradering av tungolje i Orinoco-området. Her er Statoil deleier med 15 prosent gjennom selskapet Sincor.

– Internasjonale selskaper har kontroll over oppgraderingen av tungolje. Nei! Dette bør overføres til statens eiendom, sa Chávez ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Orinoco-beltet er påstått å inneholde 300 milliarder fat utvinnbar tungolje. Det er mer enn Saudi-Arabias samlede oljereserver, som anslås til 260 milliarder fat. Men Venezuelas tungolje er kostbar å utvinne.

Rannveig S. Stangeland, Statoils informasjonssjef for internasjonal undersøkelse og produksjon, sier at Statoil kjenner innholdet i talen, men at de ikke har fått noe informasjon utover det som ble sagt i den.

– Vi har ingen kommentar før vi har sett nærmere på dette og vil ikke spekulere i hva det eventuelt skulle bety, sier hun til NA24.no.

Venezuela er et viktig satsingsområde for Statoil, som siden 1995 har gjort betydelige investeringer i landet.

I tillegg til Sincor-prosjektet, er Statoil engasjert i leteboring i blokk 4 i Plataforma Deltana, hvor det like før jul ble påvist tørrgass.

De øvrige partnerne i Sincor er franske Total med en andel på 47 prosent og statsoljeselskapet Petróleos de Venezuela SA (PdVSA) med 38 prosent.

Se også:
Chávez vil nasjonalisere

Siste fra forsiden

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger