Statoil kutter mer

Publisert 23. januar 2014

Høye kostnader og lav effektivitet sammenlignet med konkurrentene på landanleggene gjør at Statoil skal gjennomføre kutt i milliardklassen.,Det melder NTB. Sist uke ble det klart at Statoil kutter 239 stillinger innen IT, eiendom, finans og kontroll.

– I løpet av de neste tre årene skal utgiftene ved landanleggene, der gass og olje fra norsk sokkel behandles, kuttes med én milliard kroner, skriver Stavanger Aftenblad.

I Statoils interne kommunikasjon viser selskapet til at kostnadene har økt kraftig de siste årene. 

«Vi bruker flere timer enn de fleste av våre konkurrenter på å drive anleggene våre. Vi har altså både høye kostnader og lav effektivitet», står det i et dokument, ifølge avisen.

Røde tall på Mongstad

Statoil har allerede vært gjennom en kuttrunde ved landanleggene, og ved årsskiftet var målet om å kvitte seg med 1,1 milliarder i årlige utgifter og øke inntektene med 800 millioner fra 2009 nådd. 

Nå skal de årlige utgiftene for landanleggene kuttes med ytterligere én milliard til 2016 sammenlignet med 2012.

På Mongstad-raffineriet har Statoil tapt flere milliarder de siste årene. Selv om det ble overskudd i 2012, blir tallene igjen røde i 2013.
I rapporten for tredje kvartal viser Statoil til at raffineriene på Mongstad og i Kalundborg er nedskrevet med 4,2 milliarder på grunn av dårligere marginer og utfordrende markedsutsikter.

Helge Lund er innstilt på støy når kostnader skal kuttes. På NHOs årskonferanse i Stavanger tidligere i januar sa Statoil-sjefen følgende: 


– I et land hvis største kjendiser nå er noen som kan fortelle hva reven sier, der mangel på smør er den største avisoverskriften, der været hver dag preger avisen og realityprogrammer har de fleste seere, er det ikke rart at industriutvikling kommer i bakgrunnen.

Siste fra forsiden

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger