Publisert 23. oktober 2007

Klimaendringer truer i stadig større grad verdensfreden og har brakt med seg rivaliserende krav i Arktis som kan føre til en ny kald krig, frykter Tysklands utenriksminister.

NTB

Foto: Wikipedia

Statsråd Frank-Walter Steinmeier besøkte i august Nord-Norge og Svalbard sammen med sin norske kollega Jonas Gahr Støre (Ap).

I en tale tirsdag fastslo Steinmeier at det trengs politiske løsninger på klimaendringene for å hindre at de fører til konflikter i Afrika, Midtøsten eller til og med Arktis.

– Vi har en «kald krig» på Nordpolen som må forhindres. Klimaendringer er en trussel mot fred og sikkerhet i hele verden, understreket Steinmeier på en konferanse om klimaendringene i Berlin.

– Politiske strategier for å bekjempe klimaendringer kan og vil bli en viktig del av politisk fredsbygging. Vi må være klar over dette og se etter løsninger, sa han.

– Klimaendringene er ikke problemer som er langt borte. De er dramatiske, og vårt handlingsrom er enda mindre enn vi trodde for bare noen år siden. Vi trenger mer mot og kreativitet – ikke bare innen teknologi, men også politisk, fastslo den tyske sosialdemokraten.

Russlands flaggplanting på havbunnen under Nordpolen sist sommer satte for alvor fart i diskusjonen om rettigheter og krav i nordområdene. Alle landene som har territorialrettigheter i Arktis, nemlig Norge, Danmark (Grønland), Russland, Canada og USA, forsøker å samle beviser som kan bygge opp under de ulike territorialkravene.

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger