Publisert 1. august 2007

Gazprom vil trolig halvere tilførselen av gass til Hviterussland fra fredag. Årsaken er strid om hvordan Hviterussland skal betjene sin gjeld til energigiganten.

NTB

Gazprom, som er verdens største gassprodusent og leverer en firedel av Europas gass, forsikrer om at andre europeiske land ikke vil bli berørt av konflikten.

Beslutningen om å redusere tilførselen av gass til Hviterussland ble fattet som følge av at Gazprom og Hviterussland ikke har klart å bli enige om hvordan landet skal betale tilbake sin gassgjeld på knappe tre milliarder kroner.

– Vi kommer til å redusere tilførselen med 45 prosent, men fullt ut opprettholde våre forsyninger til Europa via Hviterussland, sier Gazproms talsmann Sergej Kuprijanov.

– Hviterussland har hittil ikke gjort noe for å løse gjeldsproblemet, som vi betrakter som et brudd på våre tidligere avtaler. De har penger til å betale det de skylder, og vi forstår ikke hvorfor de ikke ønsker å gjøre det, legger han til.

En talsmann for Hviterusslands energidepartement bekrefter at landet har mottatt en advarsel fra Gazprom, men vil ikke si om en avtale om kort tid kan komme på plass slik at striden blir løst.

Gazprom har også tidligere ligget i konflikt med nabolandene Ukraina og Hviterussland om energitilførsel, noe som også har rammet andre europeiske land. Siden 1. januar har Hviterussland måttet betale 100 dollar for 1.000 kubikkmeter russisk gass, mot 46 dollar tidligere.

Siste fra forsiden

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger