Publisert 25. august 2008

Halliburton-selskapet Easywell benyttet dagen før ONS til å åpne et splitter nytt testsenter på Randaberg utenfor Stavanger. Halliburtons Jorunn Sætre er svært fornøyd med at testsenteret er lagt til Norge.

Av Alf Inge Molde

Svelleteknologien er utviklet i Stavanger-området, og både
Jorunn Sætre og Tom Rune Koløy er svært godt fornøyd med
at Easywells testsenter er lagt til Randaberg.
Foto: Alf Inge Molde

– Per i dag blir teknologien benyttet i 47 land, og vi har solgt rundt 13.000 enheter. Veksten har vært fenomenal siden det første salget i 2001, og vi har sett både dobling og tredobling i omsetningen hvert år siden, sier produktsjef for svelleteknologi i Easywell, Tom Rune Koløy, til Petro.no.

Gummisuksessen hadde sin spede oppstart i 1999, da gründer Rune Freyer utviklet gummi som sveller opp når det kommer i kontakt med vann og olje som et alternativ til sement og oppblåsbare pakninger i olje- og gassbrønner. Teknologien er spesielt nyttig i brønner med høyt trykk og høy temperatur, og hvor det er nødvendig å isolere soner – både til vanns og til lands. For selv om teknologien er utviklet i Norge og ble benyttet først på norsk sokkel, er den største kunden i dag Saudi Aramco, forteller Koløy.

530 millioner i 2007
Fordelene med den såkalte ”Swell Packer”en er mange, både når det gjelder tid, risiko og, ikke minst, sparte kostnader. Så interessant fant Halliburton teknologien at selskapet kjøpte hele Easy Well Solutions i 2005. Den gang omsatte selskapet for 157 millioner kroner. I 2007 var omsetningen på 529,8 millioner kroner.

Nærmest kameraet ser man Swell Packeren. Gummien sveller
opp når den kommer i kontakt med vann eller olje, og tetter
igjen mellom soner med ulikt trykk og temperatur. Foto:
Alf Inge Molde

Det nye testsenteret er et direkte resultat av den økte etterspørselen, og skal ta imot væskeprøver fra hele verden. Ved hjelp av både småskala- og fullskalatesting kan Easywell utvikle den rette svellegummien til hver enkelt brønn. Utfordringen ligger i å utvikle gummi som ikke sveller opp og setter seg fast for tidlig.

Administrerende direktør i Halliburton Skandinavia, Jorunn Sætre, var blant deltakerne på åpningen av det 2.400 kvadratmeter store testsenteret i Harestadvika mandag. Hun er svært fornøyd med at det ligger så nær til Halliburtons avdeling i Norge.

– Vi har jo et sterkt ingeniørteam i Tananger, og dette betyr jo at det blir knyttet et enda tettere bånd mellom Halliburton og Easywell videre i teknologiutviklingen. Testsenteret betyr også at kundene våre vil lykkes enda bedre med brønnene sine, sier Sætre til Petro.no.

Komplimenterende, ikke konkurrerende
– Halliburton er store på sementering. Kommer svelleteknologien til å ta over på sikt?

Selv om åpningen stod mandag 25. august, gjenstår det
fremdeles to måneders arbeid før det er helt ferdig, sier Tom
Rune Koløy. Foto: Alf Inge Molde

– Sementering er en billig og effektiv måte å drive soneisolering på, og det kommer til å fortsette i mange år framover. Svelleteknologien har mer spesifikke anvendelsesområder, og brukes primært i selve reservoaret og ved multiple soner – så du kan si at teknologien komplimenterer Halliburton-teknologien. I fellesskap gjør dette brønnene enda bedre og stabile, sier Sætre til Petro.no.

– Betyr det at svelleteknologi er en mye dyrere løsning enn sementering?

– Det går ikke an å svare enkelt på det spørsmålet, for brønnene er ulike. Men oppstår det lekkasjer mellom sonene, kan det fort bli veldig dyrt, sier hun.

– De som tjener aller mest på teknologiene er operatørene som reduserer risikoen og sparer riggtid, legger hun til.

– Men med en doblet og tredoblet omsetning hvert år har vel Easywell blitt en pengemaskin for Halliburton?

– Det kan jeg ikke si noe om ennå. Vi har jo betalt noe for å kjøpe selskapet også, sier Sætre og ler.

Selv om Easywells Center of Exellence hadde sin offisielle åpning mandag 25. august, vil det fortsatt ta et par måneder før fullskalatestområdet står ferdig.

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger