Publisert 3. januar 2007

Hammerfest Strøm har brukt nesten 100 millioner kroner på å lage et undervannskraftverk basert på tidevann. Nå må selskapet til Storbritannia for å utvikle teknologien.

Av: Astri Sivertsen

Undervannsmølla utnytter
forskjellen mellom flo og
fjære. (Ill.: Hammerfest
Strøm)

Administrerende direktør Harald Johansen i Hammerfest Strøm sier til petro.no at rammevilkårene i Norge ikke gjør det mulig å kommersialisere teknologien, og at selskapet derfor har vært nødt til å gå ut av landet.

– Mens vi i Norge får energipris pluss 8 øre per kilowattime vi produserer ved hjelp av tidevann, får vi i Storbritannia støtte både til produksjon og investering i prekommersialiseringsfasen. Dette kommer i tillegg til energipris og grønne sertifikater, og gir oss helt andre muligheter, sier Johansen.

Han håper å undertegne en avtale med en britisk aktør i februar.

Hammerfest Strøm installerte en prototyp av en tidevannsmølle i Kvalsundet utenfor Hammerfest i 2003. Den har en installert effekt på 300 KW, og produserer 0,7 GWh hvert år til nettet. Det tilsvarer strømbehovet til 30 husstander. Prototypen var designet for tre års drift, og vil ifølge Johansen bli tatt opp i løpet av året.

Opprinnelig hadde selskapet håpet å utvide til mellom fem og ti møller i Kvalsundet i løpet av to år. Disse skulle ha en effekt på én megawatt (MW) hver, og var beregnet å koste opptil 250 millioner kroner å utvikle.

Harald Johansen ser ikke lyst på mulighetene for å utvikle miljøvennlig kraftverksteknologi i Norge slik som rammevilkårene er i dag.

– Vi må gå til de markedene der vi får den inntjeningen og avkastningen vi trenger. Vi ser ikke for oss at det blir et marked her i Norge i de nærmeste årene, sier han.

Hammerfest Strøm anslår at kraftpotensialet ved utnyttelse av tidevannet er på 650 GWh i Norge, og 458 TWh på verdensbasis.

Russiske eksperter har nylig uttalt at opptil 25 prosent av Russlands strømbehov kan dekkes ved hjelp av tidevannskraft. For nærmere omtale av den russiske satsingen, se artikkel i siste nummer av Petro&Industri .

Siste fra forsiden

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger