Publisert 19. oktober 2007

Bellona-leder Frederic Hauge har fått plass på Time Magazines eksklusive liste over miljøhelter.

NTB

Det amerikanske tidsskriftet har for første gang valgt å fokusere utelukkende på miljøet i sin årlige kåring av helter i verden, mennesker som ifølge Time utgjør en forskjell.

I fjor havnet FNs daværende nødhjelpskoordinator Jan Egeland på Times liste over 100 framtredende mennesker som «former vår verden», og i år er det Bellona-leder Frederic Hauges tur.

I celebert selskap
Time har på årets liste nøyd seg med å plukke ut 43 ledende personligheter i miljøkampen, og har delt dem inn i kategorien ledere og visjonære, næringslivstopper, forskere og oppfinnere og aktivister.

Hauge er å finne blant de ni som har fått plass på aktivist-lista, sammen med blant andre fredsprisvinner Wangari Maathai fra Kenya.

Time hyller Hauge for hans pragmatiske tilnærming til miljøspørsmål, blant annet i spørsmålet om CO2-håndtering, og konstaterer at han er mer opptatt av å finne løsninger sammen med industrien enn å bekjempe den.

Time viser også til Bellonas mangeårige arbeid med atomspørsmål og menneskerettigheter i Russland, og siterer Hauge på at det eneste han er mer redd for enn miljøtrusselen er apati.

– Talsmenn for planeten
Blant de 43 miljøheltene er også kjente navn som Al Gore, Mikhail Gorbatsjov, Robert Redford, Angela Merkel, prins Charles og David Attenborough, og næringslivstopper som Virgin-sjef Richard Branson og General-Electric-sjef Jeffrey Immelt.

Tidligere nobelprisvinneren i kjemi Paul Crutzen er også å finne på den prestisjetunge lista over miljøhelter, det samme er konstruktørene bak Toyotas populære hybridbil Prius.
– Vi kaller mennene og kvinnene på de følgende sidene for helter, men de kunne like gjerne ha vært omtalt som talspersoner for planeten, heter det i innledningen til Times kåring.

– Gjennom sine ord og handlinger, gjennom sine stemmer og til og med gjennom sine sjekkhefter, har Times miljøhelter fylt stillheten og gitt jorda en stemme. For oss andre er det bare å lytte og slutte oss til dem, skriver Time videre.

– Privilegert
Hauge mener kåringen av ham selv er en stor anerkjennelse for Bellona.
– Dette er en viktig anerkjennelse for hele Bellona. Nå får vi antakelig flere utfordringer, men også flere muligheter, sier Hauge til Bellona.no.

– Jeg er fryktelig privilegert som får jobbe med det viktigste temaet i verden. Jeg setter stor pris på mine kolleger og alle de som i løpet av Bellonas 21-årige historie har vært med på å støtte Bellona og bidratt til at vi har kommet så langt, sier han.

25. oktober er Hauge invitert til «Heroes Awards Ceremony» i London, der Time vil hedre alle de 43 miljøheltene.

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger