Publisert 15. januar 2007

Kystverkets mannskaper startet mandag ettermiddag lensingen av olje fra forskipet til havaristen «Server». Det kunne skje etter at en miniubåt var sendt ned for å rekognosere., NTB

– Vi har ikke benyttet dykkere, slik vi opprinnelig hadde tenkt. Vi fant det tryggest å basere oss på miniubåt, slik værforholdene er i området, sier kommunikasjonsdirektør Ola Stenvaagnes i Kystverket til NTB.

Været skaper fortsatt store problemer for opprenskingsaksjonen etter Server-forliset. Det er lagt ut lenser rundt forskipet, som ble slept til Ågotnes på Sotra vest for Bergen lørdag natt og morgen, etter at det kypriotiskregistrerte skipet brakk i to etter havariet fredag kveld.

– Det har ikke vært aktuelt å gå ned på akterskipet, som fortsatt ligger svært utsatt til på havaristedet på Fedje. Det vil være helt uforsvarlig i dette været, sier Stenvaagnes.

Mindre olje
Kystverkets observasjonsfly måtte lenge stå på bakken på Flesland på grunn av været, men utpå ettermiddagen kunne det ta seg en runde i aktuelle områder.

Ifølge rapportene fra flyturen er det registrert mindre mengder olje i drift sør for Fedje og ned mot Hjeltefjorden enn fryktet.

Miljøaktivist Kurt Oddekalv opplyser til NTB at hans miljøvernforbund har registrert oljeklumper fra havariet så langt nord som på Lågøy, Gåsvær og Oddekalv i Solund i Sogn og Fjordane, tre mil nord for havaristedet.

– Våre meldinger går ut på at dette er enkeltstående, mindre greier. Ingenting tyder på at det er omfattende, sier kommunikasjonsdirektør Stenvaagnes.

Han viser også til at det søndag ble meldt om en del olje på strendene i Øygarden. Her er situasjonen uforandret.

Stenvaagnes opplyser at Kystverket råder over tilstrekkelig med utstyr og folk, som står klar når værsituasjonen tillater det. Men utover kvelden er det varslet storm igjen.

Fuglevask
Nestleder i den lokalforeningen av Norsk Ornitologisk Forening, Frode Falkenberg, opplyser til NTB at foreningens fugletelling i området de siste par dager har registrert 442 fugl av 14 arter som er tilgriset av olje i større eller mindre grad.

– Det er foreløpig ikke aktuelt å sette i gang fuglevask, men det vil bli nødvendig, mener Falkenberg.

– Værforholdene gjør det uforsvarlig å gå ut i småbåt og fange inn tilsølte fugler. Dessuten er ikke utstyr og nødvendige lokaler på plass. Vi avventer situasjonen og værutviklingen, men jeg tror det vil bli aktuelt for frivillige å gå i gang med vask etter hvert. Det er meget kritisk for mange fugler som er rammet, sier Falkenberg.

Han opplyser at han allerede har mottatt mange henvendelser, både fra medlemmer og andre frivillige, som er parat til å gjøre en innsats for den truede fuglebestanden.

Sivilforsvaret
Nettstedet iBergen.no melder at Sivilforsvaret står klar med 800 mann til å bekjempe oljen. Allerede mandag var en gruppe på 10-20 personer i gang på Fedje.

I tillegg til personell, bidrar Sivilforsvaret også med utstyr som kan settes inn i aksjonen, blant annet telt med varmeapparat.

– Mannskapene har erfaring fra tidligere oljevernaksjoner, blant annet i forbindelse med Rocknes-ulykken. Været er fremdeles en begrensende faktor, opplyser distriktssjef Anne-Margrete Bollmann i Hordaland Sivilforsvarsdistrikt i en pressemelding.

Ballast
Det er fortsatt uklart hva som forårsaket havariet fredag kveld. En frittstående sikkerhetsekspert mener at for lite ballast kan ha gjort at «Server», som gikk uten last, gikk for høyt i sjøen og at propellen derfor ikke fikk tak.

– I så fall vil båten flyte som et tomt eggeskall og uten manøvreringsevne, sier sikkerhetsekspert Arne Sagen. Kapteinen selv mener at fartøyet hadde tilstrekkelig ballast.

Kystverket vil overfor NTB ikke ha noen formening om havariårsak. Den vil forhåpentlig bli avdekket i sjøforklaringen, som avvikles i Nordhordland tingrett i Bergen onsdag.

Siste fra forsiden

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger