Publisert 27. august 2008

Over 30 tonn oppdrettstorsk ble funnet død i et anlegg på Brandal i Møre og Romsdal tirsdag. Årsaken er ikke som først antatt at massedøden har sammenheng med seismikkskyting.

NTB

– Det har ikke vært drevet noen form for seismisk aktivitet i Storfjorden, opplyser Oljedirektoratet (OD). Fartøyet Toisa Vigilant som har oppholdt seg i farvannet, har ikke utstyr for seismisk datainnsamling. Derimot skal det samle inn elektromagnetiske data i et havområde nordvest for Møre og har de siste dagene ligget i Storfjorden for å teste utstyret, opplyser OD

Ikke kjent
Årsaken til massedøden er ikke kjent, men fagfolk sier ytre stress trolig har ført til oksygenmangel, som har tatt livet av fisken. Det er ingen tegn på at det skyldes sykdom, skriver Sunnmørsposten.

Det var administrerende direktør i Branco, Per Sture Mork, som tidligere onsdag sa at han trodde det ble drevet seismisk aktivitet og at det kunne være årsaken til fiskedøden.

– Jeg vil ikke være for bastant. Men samtidig har jeg heller ingen annen forklaring på dette ekstreme tilfellet av uventet torskedød. Jeg frykter at skipet som har vært her har sendt ut signaler som har skremt fisken i anlegget, sier Mork.

Må destrueres
Representanter fra Mattilsynet og Fiskeridirektoratet har foretatt inspeksjon på stedet. Mattilsynet har slått fast at fisken ikke kan benyttes som menneskemat, og dermed må destrueres.

Innsamling av elektromagnetiske data er en helt annen metode for å påvise olje og gass enn den tradisjonelle seismikkskytingen. Metoden vil trolig gjøre seismikkskyting overflødig, men fortsatt er det konflikter mellom fiskerinæringen og oljenæringen om seismikkskyting skremmer og stresser fisken.

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger