Publisert 12. juli 2007

Statoil vil fortsatt ha en dialog med russiske Gazprom om Shtokman. Torsdag ble det klart at det franske selskapet Total får 25 prosent andel i selskapet som skal stå for utbyggingen. Andre utenlandske aktører kan slippe til i framtida.

NTB

– Vi har akkurat fått nyheten og ønsker foreløpig ikke å kommentere dette nå, sier vakthavende informasjonssjef i Statoil, Arild Steine til NTB.

I en pressemelding torsdag formiddag kunngjorde gassgiganten Gazprom at oljeselskapet Total blir partner i første fase av Shtokman-prosjektet, med eierandel på 25 prosent i selskapet som tar seg av denne delen av utbyggingen.

Tidligere i uka uttalte Gazproms nestsjef Aleksandr Medvedjev at selskapet var svært nær en avtale med en eller flere utenlandske partnere. Blant kandidatene som var nevnt i Financial Times var, foruten Total, amerikanske ConocoPhillips, Hydro og Statoil.

Fortsatt dialog
Steine i Statoil ønsker ikke å si noe om hvorvidt han er overrasket over Gazproms valg av utenlandsk partner.
– Vi har hatt og har en god dialog med Gazprom om Shtokman. Det vil vi fortsette med, uten at jeg kan konkretisere dette noe nærmere, sier Steine.

Heller ikke Hydros talsmann for utbyggingsprosjekter, Lars Bjelvin, vil si noe om hvordan de reagerer på Gazproms valg:
– Vi har hatt og har en god dialog med Gazprom om Shtokman. Det vil vi fortsette med, sier han til NTB.

– Dere sier ordrett det samme som Statoil?

– Det har vi ingen kommentar til.

Muligheter senere
Ifølge pressemeldingen fra Gazprom vil det opprettes et selskap som tar seg av første fase i Shtokman-prosjektet, der Total får 25 prosent av eierandelene.

75 prosent av selskapet eies inntil videre av Gazprom, men det åpnes for at andre utenlandske selskaper kan dele inntil 24 prosent av selskapet i framtida. Gazprom vil ha alle rettigheter til prosjektet og fortsatt eie alle hydrokarboner som utvinnes.

Hydro og Statoil ble ikke nevnt av Gazprom-sjefen Aleksej Miller, som kom med nyheten i Moskva torsdag.
– Avtalen er det siste viktige skrittet når det gjelder å utvikle et gjensidig fordelaktig samarbeid og partnerskap mellom Gazprom og verdens største energiselskaper, sier Miller om avtalen.

Shtokman-feltet i Barentshavet er verdens største gassfelt, og interessen for å delta i utvinningen er enorm.

Gassleveransene fra feltet skal etter planen begynne i 2013. Feltet er en potensiell leverandør til både det europeiske og det amerikanske markedet. Prosjektets framtid har vært uviss siden Gazprom overraskende avviste alle anbud fra utenlandske aktører i oktober i fjor. Amerikanske Chevron og ConocoPhillips, franske Total og Norsk Hydro og Statoil fikk alle beskjed om at Gazprom skulle være alene om Shtokman.

Shtokman-avtale i sikte

FAKTA om Shtokman-feltet
* Shtokman-feltet er regnet som verdens største påviste offshore gassfelt. Det er lokalisert på dypvannssokkelen på russisk side av Barentshavet – vel 500 kilometer fra Murmansk.

* Feltet antas å inneholde hele 2.500 milliarder kubikkmeter utvinnbar gass – mer enn dobbelt så mye som Norges største gassfelt Troll og hele seks ganger så mye som Ormen Lange.

* Totalomkostningene for feltets tre utviklingsfaser anslås til vel 22 milliarder dollar eller rundt 147 milliarder kroner.

* Mange oljeselskaper er interessert i Shtokman, men trolig vil bare tre eller fire utenlandske selskaper få eierandeler i feltet. Torsdag ble det kjent at det franske selskapet Total vil få 25 prosent av feltet. Den russiske eiersiden vil sitte med majoriteten i Shtokman-prosjektet.

* Produksjonen på Shtokman er ifølge det russiske selskapet Gazprom planlagt å starte allerede i 2010.

(Kilde: Petromagasinet/Norsk Hydro) (©NTB)

Siste fra forsiden

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger